Världens äldsta sperma fortfarande fruktbar – nedfryst i 50 år

Sperma från 60-talet har använts för att inseminera tackor i Australien. Bild: TT/Hasse Holmberg

Sperma som hållits nedfryst i 50 år funkar lika bra som den som bara varit nedfryst ett år, enligt forskare.

Sperma som lagrats sedan 1968 har, i ett laboratorium i Sydney, tinats upp och använts för befruktning. 34 tackor inseminerades med sperma, bland annat från baggen "Sir Freddie" som levde på 60-talet. Resultatet blev samma levnadsfödelsetal som när man använt sperma som bara varit fryst i tolv månader, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Inseminationen är en del av professor Simon de Graaf och doktor Jessica Rickards forskning vid University of Sydney. Enligt forskarna har de använt världens äldsta fungerande sperma. Avkomman verkar ha samma typ av kroppsveck som var vanliga under mitten av förra seklet, säger Rickards i en artikel från universitetet.

De Graaf menar att upptäckten har betydelse för ullindustrin.

– Vi kan nu titta på de genetiska framsteg som ullindustrin har gjort under de senaste 50 åren av selektiv uppfödning. Under den tiden har vi försökt göra bättre, mer produktiva får. Detta ger oss något att jämföra med, säger han.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54