Världens äldsta sperma fortfarande fruktbar – nedfryst i 50 år

Sperma från 60-talet har använts för att inseminera tackor i Australien. Bild: TT/Hasse Holmberg

Sperma som hållits nedfryst i 50 år funkar lika bra som den som bara varit nedfryst ett år, enligt forskare.

Sperma som lagrats sedan 1968 har, i ett laboratorium i Sydney, tinats upp och använts för befruktning. 34 tackor inseminerades med sperma, bland annat från baggen "Sir Freddie" som levde på 60-talet. Resultatet blev samma levnadsfödelsetal som när man använt sperma som bara varit fryst i tolv månader, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Inseminationen är en del av professor Simon de Graaf och doktor Jessica Rickards forskning vid University of Sydney. Enligt forskarna har de använt världens äldsta fungerande sperma. Avkomman verkar ha samma typ av kroppsveck som var vanliga under mitten av förra seklet, säger Rickards i en artikel från universitetet.

De Graaf menar att upptäckten har betydelse för ullindustrin.

– Vi kan nu titta på de genetiska framsteg som ullindustrin har gjort under de senaste 50 åren av selektiv uppfödning. Under den tiden har vi försökt göra bättre, mer produktiva får. Detta ger oss något att jämföra med, säger han.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46