Världens äldsta spår av pest hittade i Falköping

Världens hittills äldsta dna-spår av pest har hittats i en gravkammare utanför Falköping. Bild: TT/Handout

Världens hittills äldsta dna-spår av pest har hittats i en gravkammare utanför Falköping. Forskarna anser att fyndet gör det möjligt att kartlägga historiens första pandemi.

En internationell forskargrupp från Danmark, Frankrike och Sverige har analyserat skelett hittade i en gånggrift, en gravkammare, vid Frälsegården utanför Falköping. Bland andra deltog arkeologerna Kristian Kristiansen och Karl-Göran Sjögren från Göteborgs universitet i arbetet.

Skeletten som analyserades var efter bönder som levde där för omkring 4 900 år sedan.

– Vi har hittat de äldsta kända spåren av pest, säger Kristian Kristiansen, seniorprofessor vid Göteborgs universitet, till TT.

Han säger att alla senare pestspår är varianter av den som nu upptäckts.

Forskarnas hypotes är att den första pesten kan ha uppkommit i Tripoljekulturen, som bland annat låg i nuvarande Ukraina, för cirka 5 700 år sedan.

– Där fanns stora bosättningar med 10 000 till 15 000 människor. Vi tror att många dog av pesten och bosättningarna övergavs, säger Kristiansen.

Spriddes av de som lämnade

Forskarna tror att pesten har spritts västerut och österut av mindre grupper av människor som lämnade området. Vid den tiden uppfanns även hjulet och vagnen, vilket underlättade resandet.

Hittills är det två skelett från gravkammaren utanför Falköping som undersökts.

– Det finns ju fler än 50 individer i gånggriften. Nästa steg är att vi ska undersöka dem för att se hur många av dem som hade pesten. Därefter ska vi titta på andra gånggrifter i Danmark och Nordtyskland, säger Kristian Kristiansen.

Han säger att en förhoppning är att det hittas skelett från Tripolje som kan analyseras för att se om hypotesen stämmer.

– Problemet är att de inte begravde sina döda.

Forskargruppens resultat publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning