Världens äldsta fyller 117

Kane Tanaka har fyllt 117 år och firat med tårta. Arkivbild. Bild: Takuto Kaneko/TT-AP

Vänner och personal samlades när Kane Tanaka på söndagen firade sin 117-årsdag på äldreboendet i Fukuoka i södra Japan.

I mars 2019 bekräftade Guinness rekordbok att Kane Tanaka är världens äldsta nu levande människa. Hon övertog då titeln från landsmaninnan Chiyo Miyako som gått ur tiden några månader tidigare. Äldst genom tiderna var enligt Guinness rekordbok fransyskan Jeanne Louise Calment som vid sin död 1997 var 122 år gammal.

Kane Tanaka har tidigare berättat att hon stiger upp klockan sex varje morgon, älskar brädspelet Othello och fördriver tiden med att studera matematik.

117-årsdagen firades med tårta.

– Gott, sade Kane Tanaka efter att ha tagit första tuggan.

– Jag vill ha mer.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning