Världen kommer till Kajsaniemiparken

Frontfigur. Karissonen Kim Nyberg är frontfigur i huvudsakligen danska Afenginn, som ger en gratiskonsert i Kajsaniemiparken på söndag – och spelar på Roskilde senare i sommar. Bild: Søren Solkær

Paneldiskussioner, filmer, konserter och mycket mer. På lördag intar festivalen Världen i byn Helsingfors med ett digert program.

Bland konserterna märks bland annat dansk-svensk-finlandssvenska gruppen Afenginn som ger en konsert på festivalens huvudscen söndagen den 28 maj med start klockan 14. Det finlandssvenska inslaget står grundaren Kim Nyberg för. Han är uppvuxen i Karis, men har bott i Danmark de senast 22 åren. Där är gruppen numera rätt välkänd, och det senaste albumet Opus har fått utmärkt kritik och en massa priser. Om en dryg månad ska Afenginn också uppträda på prestigefyllda Roskildefestivalen.

– Vi spelar en blandning av nyklassisk komposition och nordisk och östeuropeisk folkmusik. Det är långa genomkomponerade passager med stor instrumentering – en musikalisk resa, förklarar Kim Nyberg för HBL, och tillägger att han ser fram emot att spela på hemmaplan.

Filmer

Världen i byn ordnas i vanlig ordning i Kajsaniemiparken och på Järnvägstorget, och pågår hela veckoslutet. Speciellt på årets program är filmerna om aktuella frågor, som kriget i Syrien och invandringen.

En av dessa är Maher Abdel Aziz dokumentär The Wait, en delvis självbiografisk berättelse om att fly från krigets Syrien och komma till Europa som flykting. Dokumentaristen själv är på plats under föreställningen klockan 12.30 på Kino Caisa, och deltar efteråt i en diskussion om situationen i Syrien. Diskussionen går på engelska.

En annan film med migrationstema är dramat Medan vi lever, om Kandia som efter 30 år i Sverige bestämmer sig för att flytta tillbaka till sitt forna hemland Gambia. Regissören Dany Koyate ger en scenintervju efter filmen som visas klockan 13.30 på söndag.

Festivalens hela programutbud kan man bekanta sig med på www.maailmakylassa.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning