Vårkyckling med tillbehör

Vårkyckling får matbordet att sprudla. Bild: TT/Dan Strandqvist

Våren kan få sprudla på matbordet redan nu. Kyckling och stekta potatiskulor var kult för så där 50 år sedan. Dags att laga rätten innan den faller i glömska.

För 4 personer, 1 1/2 timme

1 stor, färsk kyckling

1 kruka rosmarin

1 gul lök

salt och peppar

smör och rapsolja

1 msk soja

Till såsen:

2 dl vatten

2 dl grädde

1 dl rödvin (eller vatten)

1 msk konc. kycklingfond

sky från kycklingen

majsstärkelse

Till gurkan:

1 gurka

1 dl hackad persilja

1 1/2 msk ättika, 12 %

3 msk strösocker

1 1/2 dl vatten

Att äta till:

stekt potatis

lättkokt broccoli och minimorötter

gelé

Gör så här:

1. Skala och hacka den gula löken. Hacka rosmarin grovt. Fyll kycklingen med hacket och lägg den med bröstet upp på ugnssäkert fat. Smält en matsked smör och blanda med lika mycket soja. Pensla fågeln med blandningen. Salta och peppra. Stek i ugnen på 175 grader i 1 timme och 15 minuter.

2. Skiva gurkan med osthyvel. Blanda lagen. Lägg i gurka och persilja. Salta lätt och ställ kallt.

3. Koka upp vatten, grädde och vin. Smaksätt med kycklingfond och red med majsstärkelse. När kycklingen är klar, sila skyn från fatet ned i såsen. Salta och peppra. Servera med stekt potatis, lättkokta grönsaker och gelé.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02