"Varje förälders skyldighet att ta upp sexuella trakasserier"

– Vi föräldrar ska våga tala om våld, kön och sexualitet med våra barn, säger Anders Adlercreutz, ordförande för Hem och skola. Bild: Mostphotos

Förbundet Hem och skola har tagit fram ett material som ska hjälpa föräldrar att prata om sexuella trakasserier.– Vi föräldrar ska våga tala om våld, kön och sexualitet med våra barn, säger Anders Adlercreutz, ordförande för Hem och skola.

Som en följd av diskussionen kring uppropen metoo och dammenbrister har Förbundet Hem och skola utvecklat ett material, som ska stödja föräldrar i att tala om sexuella trakasserier med sina barn.

– Att ta upp sexuella trakasserier med sina barn är varje förälders skyldighet, säger förbundsordförande Anders Adlercreutz i ett pressmeddelande.

Malin Gustavsson, likabehandlingskonsult vid Ekvalita, har utvecklat materialet för Hem och skola. I materialet lyfts begreppen kring sexualitet och könsnormer fram.

Likabehandlingskonsulten Malin Gustavsson har utvecklat materialet. Bild: Cata Portin

Man diskuterar vad sexuella trakasserier är och vad man som förälder kan göra om det kommer fram att ens barn varit förövare eller offer. Det centrala budskapet i materialet är att man som förälder är ett viktigt stöd då barnet bygger upp en trygghet i sin kropp och sexualitet.

– Det är dags att bryta tystnadskulturen som råder och det är vi föräldrar som ska våga tala om även jobbiga teman som våld, kön och sexualitet med våra barn, säger Adlercreutz.

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne finansierar satsningen, och det tryckta materialet levereras i september. Skolrektorer har möjlighet att beställa det tryckta materialet för att dela ut till barnens föräldrar. Materialet finns redan i elektronisk form.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning