Varje etta får en bok på biblioteket

Biblioteken i huvudstadsregionen lockar nya ettor till sig med en bok som inte behöver återlämnas. Varje etta får i höst boken Hundtjuven i present av Helmet-biblioteken.

– Vi vill väldigt gärna att ettorna kommer till biblioteket med sina föräldrar och får intrycket att bibban är ett trevligt ställe. Det här är en kampanj som bara sprider gott humör. Förlagen är gärna med och barnen blir hemskt glada över boken, säger bibliotekarie Maria Grundvall på Grankulla stadsbibliotek.

I höst får varje ny svenskspråkig etta i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda en bok i present. Boken, Hundtjuven av Suzanne Mortensen, är en gåva från Helmet-biblioteken och B. Wahlströms förlag.

Det är de svenskspråkiga bibliotekarierna i regionen som har valt ut just Hundtjuven bland ett stort antal böcker som förlagen erbjöd till kampanjen.

– Det är en bra bok för ettor, den är lagom lättläst för dem som redan knäckt läskoden, men fungerar också som högläsning, säger Grundvall.

Eget bibliotekskort

De nya ettorna får i början av terminen ett inbjudningskort till biblioteket. Kortet ska de visa upp på biblioteket och får då boken i utbyte. Tanken är att barnet i samma veva kan passa på att skaffa ett eget bibliotekskort.

– Vi har ingen åldersgräns för när barn får skaffa ett eget bibbakort, men man måste åtminstone kunna skriva sitt namn på kortet. Det är en bra tid att skaffa kortet då man har börjat skolan, tycker bibliotekarien.

På biblioteken finns en upplaga på drygt tusen exemplar av Hundtjuven och väntar på nya läsare. Dessutom får språkbadsskolorna en klassuppsättning av boken, som de får ha i sina skolbibliotek.

– De ivrigaste eleverna har redan hämtat sina böcker, men vi väntar oss en liten rush först i oktober. Ettor är ofta ganska blyga när de kommer till biblioteket och säger inte så mycket, men man ser hur ögonen tindrar när de får boken i handen.

Parallellt med den svenska kampanjen pågår en motsvarande kampanj för ettorna i de finska skolorna. De får boken Reuhurinteen alakoulu av Tuula Kalllioniemi, utgivet av Otava.

Böckerna i den svenska kampanjen har köpts in med stöd av Svenska folkskolans vänner. Det är nu andra året som ettorna får en bok i present. I fjol fick eleverna Patrik och pensionärsmakten av författarna Malin Klingenberg & Joanna Vikström Eklöv, utgiven av Schildts & Söderströms.

Fakta

Hundtjuven av Suzanne Mortensen

Hundtjuven är den första boken om detektiverna Tim och Tove. Den är ett lagom spännande äventyr med versaler, illustrationer och enkla meningar för barn som just knäckt läskoden.

Handlingen: Tove står utanför affären och gråter. Hennes hundvalp Ludde är stulen! Vilken tur att kompisen Tim är detektiv, då kan de spana tillsammans! Men vem har stulit Ludde, och hur fångar man en hundtjuv?

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03