Vargliknande djur förbryllar experter – ovanlig korsning eller utdöd jättevarg?

Det vargliknande djuret sköts av en boskapsuppfödare i närheten av staden Denton i delstaten Montana i USA. Bild: AP-TT/Montana Fish, Wildlife and Parks

Är det en varg, en ung grizzlybjörn eller någon typ av blandning mellan djurarter? Ett svårdefinierat djur har skjutits i den amerikanska delstaten Montana.

De viltvårdande myndigheterna i den amerikanska delstaten Montana är förbryllade över ett djur som sköts av en boskapsuppfödare förra veckan. Fortfarande kan inte experterna med säkerhet säga vilken art djuret tillhör, förutom att det är fråga om ett hunddjur ur samma familj som vargar och rävar.

Djuret, som är en ung hona, liknar en varg. Öronen är dock för stora, tänderna för korta, framtassarna för små och klorna alltför stora för att det skulle röra sig om en sådan. Enligt vargexperter är även pälsen annorlunda jämfört med den på vanliga vargar.

Fantasifulla tolkningar börjar nu spridas – att det kan vara en varghybrid eller en sorts prärievarg, eller varför inte en jättevarg, den art som dog ut för cirka 10 000 år sedan och som numera mestadels återfinns i olika fantasyromaner.

Om en vecka kommer svaret i form av ett DNA-prov.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning