Vargliknande djur förbryllar experter – ovanlig korsning eller utdöd jättevarg?

Det vargliknande djuret sköts av en boskapsuppfödare i närheten av staden Denton i delstaten Montana i USA. Bild: AP-TT/Montana Fish, Wildlife and Parks

Är det en varg, en ung grizzlybjörn eller någon typ av blandning mellan djurarter? Ett svårdefinierat djur har skjutits i den amerikanska delstaten Montana.

De viltvårdande myndigheterna i den amerikanska delstaten Montana är förbryllade över ett djur som sköts av en boskapsuppfödare förra veckan. Fortfarande kan inte experterna med säkerhet säga vilken art djuret tillhör, förutom att det är fråga om ett hunddjur ur samma familj som vargar och rävar.

Djuret, som är en ung hona, liknar en varg. Öronen är dock för stora, tänderna för korta, framtassarna för små och klorna alltför stora för att det skulle röra sig om en sådan. Enligt vargexperter är även pälsen annorlunda jämfört med den på vanliga vargar.

Fantasifulla tolkningar börjar nu spridas – att det kan vara en varghybrid eller en sorts prärievarg, eller varför inte en jättevarg, den art som dog ut för cirka 10 000 år sedan och som numera mestadels återfinns i olika fantasyromaner.

Om en vecka kommer svaret i form av ett DNA-prov.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning