Varginitiativ överläts till riksdagen – "Nu upp till beslutsfattarna"

Ett medborgarinitiativ om att bereda en lag som tillåter jakt för att förvalta vargstammen har överlåtits till riksdagen i dag. Bild: Petri Timonen/SPT-Luke

Med ett initiativ om jakt för att förvalta vargstammen vill man hålla det ökande antalet vargar i schack på laglig väg, enligt Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund.

Ett medborgarinitiativ om att bereda en lag som tillåter jakt för att förvalta vargstammen har överlåtits till riksdagen i dag, onsdag, informerar Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund (SLC).

I initiativet föreslås också att lagen ska göra det möjligt att noggrannare uppskatta vargstammens storlek och vargens rasrenhet. Man vill dessutom ha nationella riktlinjer för att vargar som utgör en fara ska avlägsnas.

Mickel Nyström som är vice ordförande vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund säger att vargstammen för närvarande växer snabbt.

– Vi vill förbereda oss och ha verktyg för att på ett lagligt sätt kunna hålla vargstammen på en nivå som samhället kan tolerera, säger Nyström.

Medborgarinitiativet samlade de 50 000 underskrifter som behövs för att initiativet ska gå vidare till riksdagen på mindre än en vecka. Totalt stödde 61 618 personer initiativet på en månad.

– Nu är det upp till beslutsfattarna att ta det här vidare, jag är glad att vi har rott initiativet i land.

Stammen ökar kraftigt

SLC uppger att vargar under sommaren och hösten ofta gett sig på både produktionsdjur och jakthundar. Hela fårflockar har rivits och kalvar har tagits till och med från lösdriftsladugårdar.

Vargar dödade 21 jakthundar under en dryg månad i början av jaktsäsongen. Vargar har också rivit 15 hundar som överlevde. De har dessutom tagit hundar och katter från gårdar.

Vargstammen ökar kraftigt – enligt Naturresursinstitutet Luke fanns det i mars 2020 cirka 25 procent fler vargflockar än föregående år. I år har vargar rört sig på människors gårdar över 2 800 gånger enligt rovdjursobservationssystemet Tassu.

Finlands Jägarförbund, lantbruksorganisationerna Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK) och SLC samt flera jakthundsföreningar står bakom initiativet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning