Varg på gården? – Hit ska du ringa

Om en varg uppträder hotfullt finns det orsak att ringa nödnumret 112. Vargar är ändå inte alltid farliga utan ger sig oftast av när de ser en människa. Bild: Lillian Tveit/SPT-Shutterstock

Polisen har uppdaterat sina instruktioner för hur man ska agera när man ser en varg. Alla vargbesök är inte nödvändigtvis farliga.

Människor som upptäcker vargar i närheten av sina gårdar är alltid inte säkra på vilken instans de ska vända sig till, skriver polisen i ett pressmeddelande. Nu kommer polisen med klara direktiv.

Alla vargbesök är inte nödvändigtvis farliga, men en varg som förlorat sin naturliga skygghet för människor kan utgöra en risk.

I huvudsak gäller det i lindrigare fall att vända sig till den lokala rovdjurskontaktpersonen via Finlands viltcentral. Sådana fall är till exempel om man upptäcker en varg inom 100 meters avstånd, men som ändå inte är inne på gården. Samma sak gäller om man upptäcker spår av en varg på sin gård, eller om en varg rör sig på gården men ger sig av när den ser en människa.

I farligare situationer finns det fog att ringa nödnumret 112. Det gäller till exempel om en varg rör sig på en bostadstomt under en längre tid eller upprepade gånger. Om vargen uppträder hotfullt är det också en orsak att ringa nödnumret.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning