Varför, Wärtsilä?

Det är ytterst märkligt att Wärtsilä gör affärer med denna ockupationsmakt inne i ockuperat område.

Storbolaget Wärtsilä ska enligt ett pressmeddelande leverera ett elverk på 22 MW till "Marocko" med leveransår 2018. Vad som inte sägs i pressmeddelandet är att elverket ska levereras till ockuperade Västsahara.

Det är inte första gången som en av storägarna till Wärtsilä, det vill säga svenska Investor AB, gör suspekta affärer i ockuperade Västsahara. År 2013 kunde jag vara med och avslöja att ett annat bolag i Investorsfären, anrika Atlas Copco, säljer avancerad borrutrustning till fosfatgruvan Bou Craa. FN:s förre rättschef Hans Corell ansåg i en intervju i Sveriges Radio att Atlas Copcos försäljning "kan strida mot folkrätten".

Hur motiverar Wärtsilä sina affärer i ockuperade Västsahara? FN agerade tidigt mot den tidigare spanska kolonialmakten för att de skulle ge Västsahara sin självständighet och sedan 1991 finns en FN-styrka där för att genomföra en folkomröstning. Området är sedan 1975 delvis ockuperat av Marocko, och en yta av Danmarks storlek kontrolleras av Västsaharas regering. De ockuperade delarna räknas som ett av världens mest ofria enligt ansedda Freedom House.

EU-domstolen slog i en dom den 21 december 2016 fast att Marocko inte har någon rätt till Västsahara, därför är det ytterst märkligt att Wärtsilä gör affärer med denna ockupationsmakt inne i ockuperat område.

Arto Valtonen

Lyckeby, Karlskrona, Sverige

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning