Varför syndar Borgå mot egen företagarpolicy?

Staden upphandlar till exempel transporter från A till B av ett företag i Tavastehus. Transportsträckan uppgår till 350 meter.

Hänvisande till SFP:s vice ordförande Henrik Wickströms insändare (ÖN 24.3) om att konsumera lokalt samtycker jag till 100 procent att så borde vara fallet. Det primära för oss medborgare är att köpa inhemskt och lokalt. De flesta av oss förstår att företagarna och medborgarna står inför de största utmaningarna någonsin.

Men, så uppstår frågan varför detta inte gäller min hemkommun Borgå. Staden upphandlar till exempel transporter från A till B av ett företag i Tavastehus. Transportsträckan uppgår till 350 meter.

Hur anser stadsdirektören att stadens fastställda miljöprogram och stadens företagarpolicy uppfylls? Stadsdirektören förbjuder en inrättning att inhandla denna tjänst av stadens skattebetalande företag och att den inte behöver beakta skattetappet för staden och att inga etiska normer är av behovet påkallade.

Beslutet rimmar väldigt illa med stadens företagarpolicy (att köpa lokalt) där man säger att staden skall värna om sina skattebetalande företagare. Man tycker att en kommun skulle föregå med gott exempel. Det är vi ingalunda enbart vi medborgare (som äger staden) som skall dra vårt strå till stacken! Detta gäller uppenbarligen inte offentliga institutioner!

Leif Nyman, pensionär, Borgå

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning