Varför ska vi bry oss om ett svenskt judeskämt?

Om du inte hört talas om 27-åriga göteborgaren Felix Kjellberg, eller hans alias Pewdiepie, före den här veckan så har du med stor sannolikhet läst en rubrik om honom de senaste dagarna.

"Det var bara ett skämt". Låter frasen bekant? Den har använts många gånger av sannfinländska politiker som bortförklarar uttalanden med rasistisk underton. Nu gör världens största och mäktigaste Youtubestjärna (han har förbluffande 53 miljoner följare på sin kanal) samma sak.

Skämtet i fråga gick ut på att låta två indier veckla ut en banderoll med texten "död åt alla judar" i en video på tjänsten Fiverr. För besväret fick de mindre än fem euro. Enligt Felix Kjellberg själv var syftet att visa absurditeten i vad människor är beredda att göra för pengar på nätet.

Då det kom reaktioner på det antisemitiska budskapet på banderollen svarade han med att det var frågan om ett skämt och att det plockats ur sin kontext.

Professorn och medieforskaren Kaarina Nikunen vid Tammerfors universitet säger att Kjellbergs videor med så kallad "chockhumor" är ett praktexempel på innehållet i den digitala tidsålderns hybridmedier som Youtube och andra sociala medier.

BORTFÖRKLARINGAR. Medieforskaren Kaarina Nikula säger att det är lätt att gömma sig bakom tvetydigt humoristiskt innehåll på sociala medier och att vi måste slå vakt om att den demokratiska debatten. Bild: Pressbild

– Man producerar ett tvetydigt och mycket ironiskt humoristiskt innehåll som är lätt gömma sig bakom. I den här typen av subkulturer behöver man inte ta ansvar för det man säger, för allt är ändå bara en vits, säger hon.

Felix Kjellberg skrev i en kommentar på bloggen Tumbler att hans videor är underhållning och inte ska tas som "seriösa politiska kommentarer".

– Jag vet att min publik förstår det här och det är därför de kommer till min kanal. Även om det inte var mitt syfte, så för står jag att de här skämten i själva verket var stötande, skriver han.

I en annan Youtube-video framställer han sig själv som ett offer som blir orättvist påhoppad av medierna. Han attackerar "gammelmedia", alltså traditionella medier, och säger att de bara drivs av klickrubriker och pengar.

– I videon säger Kjellberg att han bara är en människa, bara en svensk. Det är att förminska sin egen makt. Dessutom har vi i dag en medieuppbyggnad på Youtube och Facebook där företagen inte tar ansvar för innehållet. De erbjuder en plattform där folk får skriva vad som helst. Det här blev tydligt under det amerikanska presidentvalet med alla fejknyheter. Vi kommer att se mer av det här i framtiden, säger Nikunen.

Nyhetssajten The Verge skriver att det finns många likheter mellan Pewdiepies svar på kritiken och president Donald Trumps beteende under presskonferensen den här veckan. Då anklagade Trump åter medierna för att vara oärliga. Nikunen menar att mediemotståndet är ett populistiskt drag som också Sannfinländarna använder sig av.

– Det är lätt att skylla på medierna om man kritiseras. När du bloggar eller videobloggar skapar du en slags monolog då du inte behöver diskutera dina värderingar. Men i en demokratisk debattkultur måste man kunna diskutera saker, säger Nikunen.

Vit överlägsen man

– Pewdiepie visar överlägsenhet i videon. Att han inte behöver ta anklagelserna seriöst. Det tyder på en oförmåga att förstå att känslan av ojämlikhet och rasism kan vara verklig hos vissa människor och att de kan bli sårade av skämtet.

Enligt Kaarina Nikunen är det ganska vanligt att förneka rasism och att vägra erkänna att det finns något i det egna beteendet eller i värderingarna som får diskuteras. Dessutom finns det en arrogans i att Kjellberg, som är en vit ung och privilegierad man som tjänade fjorton miljoner euro i fjol väljer att visa videon med två mörkhyade personer som kommer från ett land med enorma klyftor mellan samhällsklasserna.

– Visst är den digitala marknaden absurd och självklart ska man få skämta om känsliga saker. Det finns många exempel i historien på när humorn varit det enda sättet att föra fram en fråga. Det viktiga är hur man skämtar om det och hur man bemöter reaktionerna.

ARG PÅ MEDIERNA. I sitt försvarstal på Youtube anklagar Kjellberg medierna för illvilliga attacker där de förtalar människor. Han säger också att medierna sysslar med klickrubriker. Bild: Youtube

Enligt Nikunen kan bilden på de två männen komma att användas av rasistiska grupper på nätet, oavsett om skaparen själv vill det eller inte. Redan tidigare har en framstående vit makt-bloggare på Daily Stormer hyllat Pewdiepie för att han gjort massorna "komfortabla med våra idéer". Wall Street Journal har konstaterat att det fanns rasistiskt och antisemitiskt innehåll i nio av hans videor.

Den svenska medieprofilen Emanuel Karlsten däremot kritiserar mediernas bevakning av Felix Kjellberg och skriver att de missar kontexten.

– Kom inte in och tukta en ny generation mediestjärnor med gamla mediers spöstraff. Det enda det skapar är mer distans mellan en ny och en gammal medievärld, skriver han på nyhetssajten Breakit.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00