Varför riskera spelarnas hälsa och ligaklubbarnas framtid med en onödig landslagsturnering?

Landslagstränaren Jukka Jalonen signalerar för timeout – något ishockeyförbundet också borde göra. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Samtidigt som ishockeyligans föreningar kippar efter andan, ropar på hjälp och i värsta fall till och med hotar gå under spelas en betydelselös landslagsturnering där ligalagens spelare utsätts för fullkomligt onödiga hälsorisker som i värsta fall kan få klubbarna att gå omkull.

På måndag presenterar landslagstränaren Jukka Jalonen sin trupp för Karjala Tournament – landslagsturneringen som spelas i Helsingfors 5–8 november.

Klubbarnas inställning till Euro Hockey Tour-turneringarna är under normala säsonger inte speciellt positiva. Att släppa iväg sina bästa spelare till en betydelselös turnering där hela klubbens verksamhet i värsta fall kan hotas känns knappast speciellt lockande.

Vasa Sport har inte spelat en enda hemmamatch i höst på grund av coronasituationen i Vasa, matcher har flyttats och ligans helg i Tallinn i januari ställdes in.

JYP:s första resultat från årets andra samarbetsförhandlingar var att spelarnas löner sänks och två tränare permitteras för en tredjedel av grundserien.

Med tanke på att publiksiffrorna varit oroväckande låga hela säsongen för samtliga lag är det bara en tidsfråga innan flera klubbar följer JYP:s exempel.

För att klubbarna ska kunna överleva den här säsongen måste de spara pengar.

Att då spela landslagshockey där både skaderisk och smittorisk hela tiden finns närvarande känns inte ansvarsfullt.

Det talas om att landslagsspelarna lever i en bubbla under turneringen i Helsingfors och att de testas både före och efter turneringen.

Samtidigt är situationen i Ryssland, som är ett av lagen som deltar i turneringen, ett stort frågetecken. I KHL har det rapporterats om många coronafall, karantänsbeteendet skiljer sig från det finländska och testernas tillförlitlighet har ifrågasatts.

Den tjeckiska ligan har pausats på grund av den accelererande coronasituationen i landet och i Sverige har de första SHL-matcherna flyttats på grund av coronaviruset.

Att man under rådande omständigheter kan garantera spelarnas hälsa och säkerhet under turneringen i Helsingfors är inte helt lätt att övertygas om.

Vad händer om en handfull spelare exponeras och smittas av covid-19 under landslagsveckan och sedan smittar viruset vidare i sina respektive ligaklubbar? Betyder det slutet på säsongen för någon eller några klubbar? Betyder det slutet på någon klubb?

Med alla dessa frågetecken borde det vara ett lätt beslut att ställa in herrturneringen på samma sätt som de nationella förbunden ställt in damernas motsvarande turneringar i höst.

Med hänvisning till coronaviruset och hälsoriskerna.

Men det finns en sak i herrarnas EHT-turneringarna som inte finns i damernas motsvarande och som styr mer än något annat – pengar.

Förbundet har skrivit TV-avtal och avtal med samarbetspartners som förpliktigar dem att arrangera turneringen på hemmaplan. Men med tanke på coronasituationen i Finland och inte minst i motståndarländerna är jag rätt säker på att det skulle finnas en viss förståelse hos förbundets partners om förbundet meddelade att man prioriterar spelarnas hälsa och ställer in turneringen.

Dessutom sitter ishockeyförbundet på en tillräckligt stor kassakista för att ha ekonomisk möjlighet att ställa in en turnering utan att gå under. Den ekonomiska förlusten förbundet skulle göra om man valde att inte spela turneringen kunde ses som en investering i ligan och ligaklubbarna.

Genom att inte utsätta ligaspelarna för hälsorisker skulle man inte heller utsätta ligaklubbarna för onödiga ekonomiska risker.

För ligaklubbar som kämpar för sin överlevnad kan förbundets (själviska) agerande bli dödsstöten. Det är inte bara en bisarr utan också en helt oförsvarbar situation – förbundets främsta uppgift är som bekant att finnas till för sina spelare och klubbar. Inte att öka riskerna för att spelare och klubbar mår dåligt.

Jokerit meddelade på fredagen att fyra spelare smittats vilket leder till att laget sitter i karantän för andra gången den här säsongen trots att man följt liknande bubbla-förhållanden som landslagen förväntas göra i samband med Karjala Tournament.

Ryssland meddelade på fredagen att man skickar sitt juniorlandslag till Karjala Tournament. Det visar hur nödvändig turneringen är och hur högt den värderas.

Det talar inte heller precis för att genomföra onödiga träningsmatcher mitt i den globala pandemin.

Nej, använd landslagspausen till att testa spelarna och få bukt på smittspridningen i stället för att gå i motsatt riktning och öka risken. Annars närmar sig stunden då vi får pacvka ihop för säsongen 2020–21 överraskande snabbt.

Men det är inte bara hockeyn som är i en jobbig sits. Också herrarnas fotbollsliga står inför stora utmaningar då säsongen så småningom ska avslutas.

Fotbollen har skött sig exemplariskt under säsongen men trots det är senaste tidens coronafall och flyttade matcher inte det minsta överraskande.

Smittan sprids i IFK Mariehamn och också SJK är försatta i karantän. Det har lett till att grundseriens sista omgång flyttats redan två gånger. Det senaste beskedet är att grundserien avslutas 1 november.

Nu står Bollförbundet inför ett svårt beslut: Ska man avsluta säsongen efter grundserien eller spela fortsättningsserier enligt de ursprungliga planerna?

Med tanke på de accelererande coronasituationen på många områden lär flera matcher flyttas om säsongen fortsätter. Förutom rent hälsomässiga risker för spelarna kan det också leda till att det spelas ligafotboll långt in i december.

Redan inför säsongen beslöt ligan att säsongen kan avslutas efter grundserien om coronasituationen kräver det. Det är Bollförbundet som tar beslutet om ligans seriesystem. Om säsongen avslutas efter grundserien är det med stor sannolikhet med HJK som mästare.

Det skulle förstås vara en stor besvikelse för Bollförbundets ordförande och KuPS starke man Ari Lahti. Men det skulle samtidigt understryka att Bollförbundet agerar ansvarsfullt och med spelarnas hälsa i åtanke.

Det har klubbarna, ligan och förbundet gjort föredömligt under den minst sagt utmanande säsongen.

Det skulle vara fint om man därför kunde avsluta säsongen med hedern i behåll.

Uppdaterad klockan 16.24 med fotbollsligan.

Uppdaterad klockan 20.20 med det beskedet att Ryssland deltar i Karjala Tournament med sitt U20-lag.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning