Varför köpa lampor om man bara behöver själva ljuset? – Snilleblixtar kan spara pengar och rädda världen

Barn i Indien lever på soptippen utan chans att utbilda sig för ett bättre jobb. Helsingforskonferensen kring cirkulär ekonomi juni siktar på att främja smartare resurshantering samtidigt som man löser globala problem som fattigdom, analfabetism och miljöförstörelse. Bild: EPA

Varje vara som landar på soptippen blir värdelös. Lär vi oss att förlänga produkters livscykel och öka deras värde genom att sälja tjänster kan Finland tjäna pengar på cirkulär ekonomi, säger jubileumsfonden Sitra.

Varför köpa lampor till kontoret om personalen bara behöver belysning? Där är Valtavalos affärsidé. När företaget säljer optimerad LED-belysning betalar kunden bara för ljuset, och sparar i energikostnader.

Tack vare sin snilleblixt går Valtavalo in på jubileumsfonden Sitras lista över intressanta föregångare inom cirkulär ekonomi. På listan finns företag av alla storleksklasser.

Touch Point tillverkar textiler på återvunnet material. Enevos censorer mäter vilka soptunnor som är fulla och upplyser avfallshanteringen om den optimala rutten för tömningsrundan. Några företag har tagit fram applikationer med vilka kunden kan köpa hem av lunchkrogens överskottsmat efter arbetsdagen.

– Vi listar både mindre företag som från början byggt på den cirkulära ekonomins principer och mer traditionella bolag, som Neste, som lagt om sin verksamhet, säger Heikki Sorasahi på Sitra.

Det gäller att nyttja resurser smartare då konsumtionen övergår planetens bärkraft

Cirkulär ekonomi ska minska på resursuttaget, öka värdet och spara pengar genom att förlänga produkters livslängd, sälja tjänster i stället för varor, utveckla digitala plattformar för att dela och hyra, och ersätta fossila råvaror med förnybara.

– Det gäller att nyttja resurser smartare då konsumtionen övergår planetens bärkraft, säger Mari Pantsar, direktör på Sitra.

Finland och Nederländerna sägs vara världsbäst på cirkulär ekonomi. Japan har varit resurssmart länge. Sverige är på väg att hinna i kapp Finland.

En lite större satsning på cirkulär ekonomi kunde enligt Sitra ge Finland miljardbesparingar. Jobbet leds av energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C). Näringsliv och forskning är företrädda i styrgruppen, bland annat av Henrik G.C. Ehrnrooth, Sixten Korkman och Risto E.J. Penttilä.

Kräver attitydförändring

Fastän Finland sägs ligga i framkant noteras bara 54 av våra omkring 300 000 företag på Sitras lista. Mot den bakgrunden låter cirkulär ekonomi mer som ett modeord än som en kraft som förmår lägga om världsekonomin.

– Tåget har bara startat än, och det kommer inte att stanna, men det dröjer säkert ett årtionde innan cirkulär ekonomi blir mainstream, säger Mari Pantsar.

För henne är cirkulär ekonomi ett svar på de globala utmaningarna i FN:s hållbarhetsmål och Agenda 2030. Smart resurshantering behövs för att utrota fattigdomen och bromsa klimatförändringen.

Vi måste inse att vi kan äga mindre och hyra eller leasa mer

– Om matsvinnet var en stat skulle den komma trea i klimatutsläpp efter Kina och USA. EU diskuterar klimat och cirkulär ekonomi åtskilt fastän den förra är ett symtom och den senare ett botemedel, säger Pantsar.

Hon säger att Finland har mycket att ge och få inom cirkulär ekonomi. Vi bör kunna åtgärda vårt matsvinn och vi är bra på informationsteknologi.

– Men vi har varit dåliga på att berätta våra framgångshistorier. Företagen känner inte till varandras framgångsrecept.

Att vi kör med handbromsen på är också en attitydfråga.

– Vi måste inse att vi kan äga mindre och hyra eller leasa mer. Ungdomar är generellt med på det, äldre generationer kan vara motsträvigare.

Uber ägde inte en enda bil och Airbnb inte en enda bostad, men deras motgångar visar att världen inte är helt redo

Jubileumskongress

Det uppstår lätt intressekonflikter när ett nytt koncept vill in på marknaden. Köttproducenterna blev sura när växtproteinprodukten baljhavre slog igenom och betongindustrin ilsknade till när Sitra lobbade för trähusbyggande. I stora världen har några företag expanderat kraftigt utan att investera enormt.

– Uber ägde inte en enda bil och Airbnb inte en enda bostad, men deras motgångar visar att världen inte är helt redo, säger Mari Pantsar.

Sitra bjuder in prominenta aktörer inom cirkulär ekonomi till en första upplaga av World Circular Economy Forum i Helsingfors 5–7 juni. Hela 1 500 branschaktörer från över 90 länder ska utbyta erfarenheter inom hållbarhet.

– Kongressen är vår gåva till Finlands hundraårsjubileum och till omvärlden, säger Mari Pantsar med hänvisning till att Sitra fyller 50 år. Fonden grundades till Finlands femtioårsjubileum.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning