Varför kan man inte rösta per brev i Finland?

Den 26 september i år är det ”Bundestagswahl”, motsvarande riksdagsvalet i Finland. Det pågår ingen diskussion om att flytta valet på grund av corona. Tyskland har haft ”Briefwahl”-alternativet sedan 1957.

I söndags förrättades "Landtagswahl" i Baden-Württemberg och i Rheinland-Pfalz, två av 16 delstater i Tyskland. Cirka 11,5 miljoner personer var röstberättigade.

Coronapandemin pågår och har pågått länge här i Tyskland, restauranger och gym har varit stängda sedan början av november 2020. Utegångsförbud gällde klockan 21-6 under en period.

Alla butiker förutom livsmedelsaffärer, apotek, bilverkstäder, bensinstationer samt "Drogerie" (butiker som säljer hushållsartiklar, tvättmedel, blöjor med mera) har varit stängda till den 7 mars. På alla ställen, inklusive kommunala fortskaffningsmedel, måste man använda ett ansiktsskydd av typ FFP-2.

"Landtagswahl "kunde man i alla fall förrätta, utan problem. Uppskattningsvis 50-60 procent använde sig av "Briefwahl"-alternativet (rösta per brev) vid detta val.

Den 26 september i år är det "Bundestagswahl", motsvarande riksdagsvalet i Finland. Det pågår ingen diskussion om att flytta valet på grund av corona. Tyskland har haft "Briefwahl"-alternativet sedan 1957. Posten fungerar utmärkt i detta land.

Finland har fattat beslutet att flytta kommunalvalet från april till juni med hänvisning till att pandemin gör det svårt för de valberättigade nu i april. Vem garanterar att läget är bättre i juni? Vore det dags att införa poströstning i Finland? Det förutsätter naturligtvis att postservicen skulle fungera.

Kanske röstning per brev stupar på att Posten inte för närvarande är en tillförlitlig organisation?

Benny Ginman, Bad Tölz, Tyskland

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning