Varför förlorade Samlingspartiet vd-posten i Bryggeriförbundet?

Vad har hänt när Samlingspartiet har blivit av med eller gett vd-posten till Centerpartiet?

Förra veckan utnämndes Riikka Pakarinen till Finlands bryggeriförbund rf:s nya verkställande direktör. Hon verkar nu som statsminister Juha Sipiläs specialrådgivare. Medierna har upprepat pressmeddelandet som Finlands regering och bryggeriförbundet sänt ut och ingen har höjt på ögonbrynen.

Vd-posten har varit ledig sedan den 1 maj när Elina Ussa (Saml) lämnade posten och hon igen har arbetat som specialrådgivare åt nuvarande presidenten Sauli Niinistö när han var finansminister. Ussas två föregångare i förbundet kom också direkt från Samlingspartiets partikansli. Vad har hänt när Samlingspartiet har blivit av med eller gett vd-posten till Centerpartiet? Har det något att göra med förändringen i alkohollagen? Vd-posten har varit obesatt under en ganska lång period så det verkar som om "kohandeln" har dragit ut på tiden.

Professor Ari Salminen vid Vasa universitet har forskat i strukturell korruption och kommit fram till att det förekommer även i Finland. Han konstaterar att det finns en fara för att allmänheten tappar förtroendet både för det offentliga och privata institutionerna. Det är därför oroväckande att ingen verkar ha reagerat på denna utnämning. Är dessa utnämningar och avhopp i landet så vanliga att ingen mera reagerar?

Medlemmarna i bryggeriförbundet är såklart oroade över framtiden eftersom den yngre generationen verkar välja även andra producenters produkter framför dess massproducerade drycker. Jag har frågat Alexander Stubb vilket kriteriet är för att få vd-posten vid förbundet och han svarade att det är enbart kompetens. Saknades det kompetens inom Samlingspartiet eller varför har man blivit av med vd-posten?

När ett monopol eller en kartell blir utmanad i Finland kan man vara säker på att landets regering och president ställer upp för att ställningarna skall kunna bevaras.

Krister A. Martell Mariehamn

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning