Varför firas egentligen midsommaren? Den ursprungligen religiösa festen hyllar nu högsommaren och den finska flaggan

Bild: Mostphotos

Finländarna har som vanligt styrt kosan mot landsbygden för att fira midsommar på stugor och vid sjöar. Till traditionerna hör midsommarbrasor, bastu och trolldom, men ursprungligen är midsommaren en religiös högtid.

Förr i tiden var midsommaren en fest till väderguden Ukkos ära, för att säkerställa en god skörd och fruktbarhet. Man spanade efter tecken på välgång för boskap och skörd och även om giftermål i framtiden.

På midsommar firar vi även Johannes Döparens dag, på hans födelsedag den 24 juni. Den kristna helgen har firats sedan början av 400-talet, då Johannes Döparen ska vara född sex månader före Jesus. Därifrån kommer även det finska ordet för midsommar "juhannus", från det gamla uttalssättet av Johannes på finska. 

Midsommarmagi

Flera av trolldomarna som kopplas till midsommarfirandet handlar om kärlek. Om man till exempel lägger sju blommor under huvudkudden lär man ska få se sin blivande gemål i drömmen. Eller om man rullar runt naken i ett sädesfält ska det vara säkert att brudgummen dyker upp innan året är slut.

Midsommardagen är finska flaggans dag och därmed en officiell flaggdag. Flaggan hissas klockan 18 på midsommaraftonen och halas klockan 21 på midsommardagen.

I Finland ordnas det på midsommaren ett flertal festivaler, bland annat i Himos, Kalajoki och Raumosjön.

Korrigerad kl 19.45: Kristen korrigerad till religiös eftersom högtiden har sitt ursprung i ursprungsreligionerna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning