Varför får mitt barn inte vaccin för att kunna träffa sin pappa?

Jag får beskedet att man inte kan ge en vaccinationstid till mitt barn, utan att jag måste kontakta hälsocentralen. Från hälsocentralen informeras jag av en röst helt utan empati att man inget kan göra.

Mitt barn är i högstadieåldern, har fyllt 12, men inte 16, och är fullt frisk. Barnets pappa är dessvärre inte fullt frisk, utan genomgår för närvarande en stamcellstransplantation, vilket innebär att han är i den riskgrupp som har "en sjukdom eller ett tillstånd som mycket kraftigt ökar risken för svår coronavirussjukdom".

Jag ringer coronavaccinationslinjen för att ordna vaccination till mitt tonårsbarn – antagandes att det inte ska vara något problem med en mycket nära, i praktiken ovaccinerad, anhörig i riskgrupp 1. Jag får beskedet att man inte kan ge en vaccinationstid till mitt barn, utan att jag måste kontakta hälsocentralen. Från hälsocentralen informeras jag av en röst helt utan empati att man inget kan göra – man har sett massor av dylika fall och hänvisar tillbaka till coronavaccinationslinjen och att det ju "snart" kommer öppnas upp för vaccinationer för barn och ungdomar över 12 år som inte tillhör riskgrupp.

"Snart" är dock en klen tröst när risken är påtaglig. Jag konsulterar en god vän som är läkare. Hen har inget svar, men lovar att fråga runt hur dylika situationer hanteras. Jag ringer THL:s coronainformationslinje med hopp om att få någon slags information om hur vi kan gå tillväga för att få tonåringen vaccinerad och därmed skydda hens pappa. Personen i THL-telefonen upplyser vänligt, men kort att jag måste kontakta hälsovården igen och be dem söka råd från THL i detta fall, vilket man tydligen bör göra i knepiga fall. Blir trött och uppgiven, men kommer givetvis fortsätta söka efter en framkomlig väg så snart jag samlat ny kraft.

Samtidigt rapporteras på nyheterna att antalet coronafall ökar i Finland, framför allt bland unga. Människor uppmanas vaccinera sig. Skolstarten är ett par veckor bort. Äldre syskon har redan fått vaccin, men den yngsta står utan. Hen har skött sig exemplariskt under hela pandemin: burit ansiktsmask utan att knota, hållit avstånd, hållit sig hemma, tvättat och spritat händerna. Nu vill hen bli vaccinerad. Jag skulle gärna betala en privat vårdgivare för att få hen vaccinerad, men det alternativet finns inte. Vi vill alla att hen ska bli vaccinerad, för att ha ett orosmoln mindre. Inte för att kunna trängas i barer eller resa till sol och bad i södra Europa, utan för att kunna träffa sin pappa.

Hur kunde detta glapp i systemet uppstå? Att man inledningsvis, när vaccintillgången var begränsad och de stora riskgrupperna var ovaccinerade, strikt följde åldersintervallerna är förståeligt. Den situationen har ändrats, i dag finns drop-in-vaccination och möjlighet att tidigarelägga sin andra dos. Är det inte rimligt att förutsätta att systemet i dag skulle ha utrymme för flexibilitet och kunna erbjuda min tonåring vaccin?

Mamma Undantagsvis tillåts signatur. Red.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning