Varför digitalisera matteprovet?

Bild: HBL-arkiv/Tor Wennström

Matematik skrivs snabbare och smidigare med penna och papper.

Studentexamen håller på att digitaliseras. Till de ämnen som redan nu skrivs digitalt hör psykologi, historia, religion, livsåskådningskunskap, hälsokunskap, filosofi, tyska, franska, samhällslära och geografi. Det är alltså ytterligare en del ämnen som skall digitaliseras, men måste matematiken nödvändigtvis vara ett av dem?

För det första är verktygen som kommer att användas i matematikprovet ännu inte helt färdigutvecklade, varför jag tvivlar på att vi kommer att hinna lära oss att använda dem ordentligt. Det borde åtminstone ordnas en särskild kurs där vi lär oss att använda alla verktyg, eftersom det är mycket mera komplicerat att räkna på datorn. Dessutom använder vi ju oss av papper och penna i majoriteten av våra matematikkurser, varför skall vi då skriva matematikprovet elektroniskt?

Ett annat problem är att ingen riktigt vet hur det digitala matematikprovet kommer att se ut. Den enda fördelen med ett digitalt matematikprov, som jag kommer att tänka på, är att man använder sig av programmet Libre Office, vilket motsvarar programmet Excel som många antagligen kommer att använda ute i arbetslivet.

Som gymnasiestuderande stöder jag överlag digitaliseringen av studentexamen – men matematik skrivs ändå snabbare och smidigare med penna och papper.

Emilia Jansson studerande, Kimito

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning