Varför är kostymnissarna odrägliga?

Det är ingen dålig sak jag jobbar för, fast jag har ett irriterande jobb.

Hej alla män i kostym – måste ni alltid visa dominans för att era egon ska hållas i styr?

Jag är 17, fyller 18 år efter sommaren och sommarjobbar hos Helsingfors Mission som fejsare (medelinsamlare). Det är väldigt lätt att tycka illa om fejsare, jag medger det själv, en eller annan gång har jag gått runt en fejsare för att inte behöva tala med hen. Men under mina två första jobbturer har redan en person lekt döv, ett tiotal lekt att de inte kan finska och en otroligt stor mängd människor har argt undrat varför de skulle bry sig om ungas hälsa. Och tydligen jobbar 20 procent av vuxna i Finland med ungdomar?

Trots allt är dessa människor inte de värsta som jag träffar. Alla otrevliga kommentarer om att jag inte borde tala över huvud taget och folk som säger "schhh" åt mig. En otrevlig man började till och med följa efter mig. Det värsta är män klädda i kostym. Och här generaliserar jag inte. Det är något med deras nonchalans som jag inte kan tåla över huvud taget. Om de inte springer förbi mig kastar de ner en elak och arg blick på mig. Två män har klappat mig på axeln och med barnsliga röster undrat varför de skulle hjälpa mig. Det är fruktansvärt nedvärderande. De flesta ignorerar mig totalt.

Kanske är du en av de få män klädda i kostym som ler mot mig och säger nej tack. Kanske det skulle vara dags att vara den personen. Hmm, tänker du, inte har jag ju gjort något fel. Men jag kräver inte mera än ett enkelt nej tack och ett varmt bemötande. Det kan ju inte vara så svårt.

Det är ingen dålig sak jag jobbar för, fast jag har ett irriterande jobb. Så tack till alla er som så desperat vill ha dominans över mig att ni tittar ner på mig, kallar mig lilla vännen eller kallt tittar mig i ögonen och går förbi. Kämpa nu lilla vännen, kanske du snart känner att ditt ego har växt tillräckligt. Du har ju ändå en kostym på dig, så du är såklart viktigare än jag. Jag ska inte spilla din dyrbara tid.

En genuin kram till er alla som stannar och säger vänliga ord till mig. Tack till er.

Carolina Bäckström, Esbo

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning