Varför är hon Finlands bästa maratonlöpare?

Snabbaste finländaren i år. Anne-Mari Hyryläinen kom 25:e på damernas maraton i friidrotts-VM i London. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hur fort kan du löpa 5 kilometer? En bra fråga, som var och en kan ställa sig själv. Tusentals finländare löper varje år maraton, men för många skulle det löna sig lika väl att lära sig springa fort en kortare distans i stället för att kravla sig igenom ett maraton. Fem kilometer berättar en hel del om den fysiska prestationsförmågan och ligger till grund också för längre lopp.

Det där var inte helt min idé, utan det var SUL-informatören som sitter bredvid mig på stadion som gav mig dagens insikt. Vi snackade om maratonboomen, triathlon, Anne-Mari Hyryläinen och sånt.

Inledde själv dagen här i London med en mysig fartlekträning i Hyde Park: 2 min fort-1 min jogg-1 min fort - 30 s jogg – 30 s fort. Upprepa 4-6 gånger. Mycket effektiv träning, så länge de snabba inslagen kretsar kring ens maximala 3 000 meters tävlingsfart. Har empiriskt lagt märke till att det inte bara är intervallerna i sig, utan i synnerhet accelerationerna som ger krut i benen. Fungerar bra för alla sträckor från 5 km till 100 km.

Anrika Juoksija-tidskriften har noterat 5 903 finländska maratonprestationer i år. Tiderna varierar från Anne-Mari Hyryläinens 2.32.19 i Dubai i vintras till 9.25.33, en tid som delas av två motionärer.

Ni läste alltså rätt. Hyryläinen har löpt snabbare än någon finländsk man i år. Någon kanske minns inlägget tidigare i veckan, då jag konstaterade att en vältränad kvinna slår en otränad man tio gånger av tio. Bingo.

Tvåa i årets maratonstatistik – och bästa manliga löpare – är triathleten Ole Antti Halonen med 2.32,26. Det finns bättre manliga maratonlöpare i Finland, men de är mycket få – och ingen av dem har löpt hela 42,2 kilometer i år.

Det finns FM och några internationella maratonlopp kvar i tävlingskalendern, så gissningsvis förbättrar någon årsbästat.

I Sverige har förresten elva manliga maratonlöpare underskridit Hyryläinens tid i år. Men bästa kvinna är Lisa Ring med 2.37,27.

Faktum kvarstår att väldigt få finländare har valt maraton som sin huvudsträcka. Förra året var en bekant, Teemu Toivanen för en stund statistiketta med 2.24,28. Toivanen: före detta triathlet som i stort sett förberedde sig med att springa jobbsträckorna. Hyfsad tid för en motionär (hans egna ord), bör medges.

Undrar varför så få finländare satsar på maraton. Nu avser jag alltså inte massorna, utan elitlöparna. Det är trots allt mycket kortare väg till EM, VM, OS och topplaceringar i maraton än i banlopp.

Förutom Hyryläinen finns det inte heller några kvinnor som satsar på maraton. Näst bäst i år är Annemari Kiekara (f. Sandell) med 2.49,16 i Stockholm – tidernas kanske mest begåvade kvinnliga finländska löpare, som avslutade sin elitsatsning under förra årtiondet.

Laura Manninen, förra året 35:a på halvmaraton i EM, löpte det mycket inofficiella världsrekordet inomhus i New York i mars: 2.42,30. Hon har dock lidit av en svår baklårsskada, som i värsta fall kan innebära att hon löpt sitt sista maraton.

Superbegåvningarna Alisa Vainio och Johanna Peiponen har båda lidit av skador och har tävlat sparsamt i år. Vainio löpte som ni kanske minns sitt första maratonlopp på tiden 2.33,24 hösten 2015.

I stället har Finland tre representanter i 50 kilometer gång i London. En traditionell finsk idrottsgren. I Sverige hör gångarna inte ens till friidrottsförbundet. Det visar för sin del hur stor betydelse förebilder och tradition har. Kanske Finland i framtiden har möjligheter att hävda sig i damernas 50 kilometer gång, en ny idrottsgren i London? Elisa Neuvonen var mycket nära VM-kvalgränsen på 20 kilometer.

När det nu blev tal om 5 kilometer, så löpte sir Mo Farah sitt sista mästerskapslopp sent i går kväll. En av friidrottshistoriens största löpare, utan tvekan. Han lämnar också ett mycket tvetydigt arv.

Farah var en hyfsad distanslöpare innan han började samarbeta med den omstridda tränaren Alberto Salazar, som misstänkts för att ha dopat sin adepter och utreds av USA:s antidopningsbyrå USADA. Sedan var han plötsligt – i mogna 28 års ålder – bäst i världen och sedan 2011 var han i praktiken obesegrad på 5 000 och 10 000 meter. Han har också blivit associerad med den somaliska friidrottsträanren Jama Aden, som greps i Spanien med hotellrummets kylskåp fullt av EPO.

För ett par år sedan missade Farah ett par dopningstest – enligt honom för att han inte hört dörrklockan. Tre missade dopningstest motsvarar ett positivt provresultat.

I somras läckte den ryska hackargruppen Fancy Bears hemliga IAAF-dokument, som beskrev Farahs blodvärden som suspekta i ett skede. "Troligen dopning. Mera information behövs" var de exakta orden som användes. I ett senare skede var hans blodvärden dock normala igen. (Det behövs mycket tungt vägande belägg för att avstänga en idrottsutövare enbart på basis av blodvärdena i det biologiska passet.)

BBC och systerbolaget Yle här i Finland har valt att inte börja rota omkring i det här getingboet, men den brittiska pressen har gått het över Farah under de senaste dagarna. Farah har inte gjort saken bättre genom att bara vifta bort frågorna och bojkotta kritiska medier.

Då är det skäl att komma ihåg att Farah aldrig åkt dit i ett dopningstest – trots att han blivit testad hundratals gånger under sin karriär. Precis som Usain Bolt. Precis som Marion Jones. Precis som Lance Armstrong. Tyvärr för Farahs del räcker det inte längre som bevis att han är ren. Han kan vara hur bra som helst, men dopningsmisstankarna kastar en mörk skugga över hans avsked.

Tråkigt för värdnationen, som haft ett riktigt svagt VM. I skrivande stund är det bara Farah som vunnit medalj: resten av det brittiska har kollektivt levererat en hel bunt av fjärde platser.

Farahs maratonrekord är förresten 2.08,21. Vansinnigt fort, men inte övermänskligt. Janne Holméns finska rekord är 2.10,46. Jisses, känns helt overkligt i dagens läge.

Marcus Lindqvist Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning