Vårens EU-val blir ett vägval

Bild: Frederick Florin

EU:s framtid står på spel i valet i vår. Liberala och traditionella EU-vänliga partier utmanas av EU-skeptiska, nationalistiska populistpartier.

Väljarna i medlemsländerna har oftast tagit EU-valet med en gäspning. Även om EU-parlamentet har fått betydligt mer makt har det inte ökat intresset bland väljarna. Men i vår kan det bli annorlunda. Spänningen inför Europaparlamentsvalet i slutet av maj ökar för varje dag. Det byggs upp ett scenario där EU:s framtid på allvar står på spel.

Konstellationerna i valet skiljer sig markant från tidigare. Grupper omformas, fusioneras och stöps om så att tidigare styrkeförhållanden eventuellt förändras radikalt. Från år till år och val till val har kristdemokrater och konservativa i EPP och socialdemokrater i S&D varit de dominerande partigrupperna inom EU-parlamentet med EPP som störst hela 2000-talet. Nu öppnas möjligheter för ändringar – på gott och ont. Högerextremism, nationalism, invandrarfientlighet och populism av olika former kan röra om rejält.

Förskjutningar sker automatiskt också i och med att Storbritannien inte längre deltar i valet och en del av britternas platser omfördelas.

På basen av framgångar i nationella val är det en överraskning om EU-skeptiska och populistiska partier inte går framåt också i EU-valet. Men lyckas de samla sig under samma paraply och därmed skapa en stor grupp med makt?

Det finns för tillfället tre grupperingar med EU-skeptiska och populistiska partier, ECR, där bland annat Sannfinländarna och Sverigedemokraterna ingår, EFDD med bland annat tyska AfD och så ENF som domineras av franska Nationella fronten, som numera heter Nationell samling.

Det är fråga om en brokig skara och det förefaller uteslutet att de alla skulle rymmas i samma grupp efter valet,vilket givetvis minskar deras potentiella gemenamma tyngd. Men redan nu har Italiens starke man Matteo Salvini och hans Lega meddelat om samarbete med franska Nationell samlings Marine Le Pen, med slogan "inte mot EU, men för att rädda Europa".

Också president Donald Trumps tidigare strateg Steve Bannon är på krigsstigen och försöker ena populister runtom i Europa.

Gemensamt för nästan alla de här partierna är att de är invandrarkritiska eller rentav -fientliga. De politiska följderna av den stora flyktingvågen 2015-16 mäts på EU-nivå först i vår. Populistpartier har också utmålat globaliseringen och EU som syndabockar för problem och utslagning på hemmaplan.

Flera av de EU-skeptiska partierna och rörelserna runtom i Europa har ändrat fokus. Tidigare har de talat om att lämna EU men nu vill man förändra EU. Brexitförhandlingarna och det sannolika slutresultatet av dem har säkert bidragit till förändringen. Nu vill de nå framgång i EU-valet och styra om EU:s politik, mota invandringen och öka den nationella friheten att sköta sitt som man själv vill. EU:s grundvärden är inte så viktiga för de här grupperna.

En motkraft till populisterna kan skapas av det samarbete som Frankrikes president Emmanuel Macron och Hollands premiärminister Mark Rutte förefaller att ha långt gående planer för. Också Centerns ordförande Juha Sipilä sägs vara involverad.

Det har varit öppet var Macron och hans En Marche ska gruppera sig på EU:s partikarta. Nu ser det ut som om de landar i den liberala gruppen ALDE, europeisk hemvist för Centern och SFP. Det kan ge ALDE en rejäl vitamininjektion. Det är inte uteslutet att hela grupperingen också byter namn för att ge sken av något nytt. Ledare för liberala partier samlas i dagarna i Bryssel för att diskutera vidare.

Med alla ingredienser av osäkerhet och förändringspotential är det mycket överraskande om inte valdeltagandet den här gången stiger markant. Ett EU-val har aldrig tidigare varit så spännande och avgörande för hela EU-samarbetets framtid som valet i vår. Om väljare med demokratiska och liberala värderingar stannar kvar på sofflocket i samma utsträckning som tidigare bäddar det för en tillräckligt stor röstandel för populister som vill föra in EU på en helt ny, osäker och farlig väg.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning