Våren är frankofil

Travelling Quartet. Stråkkvartetten med medlemmarna Vincent Pasquier, Anne Gravoin, David Braccini och Mathilde Sternat flankerar Pascal Contet och hans dragspel.Bild: Georges Epp

Fransk musik och konst, och mat från den franskspråkiga världen erbjuds i Helsingfors i vår.

Det kulinariska evenemanget Saveurs de la Francophonie (Smaka på Frankofoni) har blivit en liten tradition i Helsingfors i mars och nu är det dags igen. Läckerheter från hela den franskspråkiga världen dukas fram i Kabelfabriken på lördag (5.3). Söta och salta delikatesser från bland annat Frankrike, Belgien, Schweiz, Kanada, Marocko och Tunisien erbjuds.

– Det franska köket är mer än croissanter och vin, säger Jeannette Bougrab som är direktör för Institut français, en av arrangörerna.

– Matevenemanget visar den enorma variation som finns mellan de franska, kanadensiska och de nordafrikanska köken.

Bara några dagar senare ger stråkkvartetten Travelling Quartet med dragspelsartisten Pascal Contet en konsert i Musikhuset. Konserten har fått namnet Influences latines och är en hyllning till två tangokulturer – den parisiska och den argentinska.

En av musikerna i Travelling Quartet är violinisten Anne Gravoin, numera känd även som hustru till den franske premiärministern Manuel Valls. I franska tidningar har Anne Gravoin gjort klart att hon inte avstår från musiken trots de officiella plikter hon har i egenskap av premiärministerhustru.

– Anne Gravoin är otrolig, säger Jeannette Bougrab.

Konserten i Musikhuset arrangeras den 11 mars.

Frankrike är synligt också på filmfronten eftersom Filmarkivet i vår visar en Agnès Varda-retrospektiv. Länge var Agnès Varda Frankrikes enda kvinnliga filmregissör och hon fick äran att förebåda den nya franska vågen.

Retrospektiven inleds 1 mars med Vardas debutfilm från 1954, La Pointe Courte och fortsätter fram till 10 april. Bland de filmer som visas finns Cléo från 5 till 7, Daghuerretyper och Agnès stränder.

Månadens filmer på Institut français är kanadensaren Xavier Dolans film Laurence Anyways (9.3) och den belgiska regissören Savina Dellecours film Tous les chats sont gris (23.3).

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00