Varela om Persson och Schibbye: Hjältemodigt

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johans Perssons öde fortsätter att beröra – nu är filmen "438 dagar" färdiginspelad.– Det är otroligt lyckosamt att kunna göra en berättelse om fri press när fri press är under attack på så många platser, säger regissören Jesper Ganslandt.

Fakta

"438 dagar"

"438 dagar" är baserad på historien om när de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslades och dömdes till elva års fängelse för terrorbrott. Under sin resa ville de undersöka hur jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda Ogadenregionen.

Filmen är regisserad av Jesper Ganslandt och för manus står Peter Birro.

Gustaf Skarsgård spelar Martin Schibbye och Matias Varela spelar Johan Persson.

Producenter för filmen är Sandra Harms och Karl Fredrik Ulfung.

Filmen beräknas ha premiär hösten 2019.

Matias Varela rusar ut ur kontorsrummet i Göteborg med svett i pannan. Där inne blåser fläkten för fullt, vilket behövs i ett litet rum fullt av kamerateam och skådespelare.

– Det är varmare än i Sydafrika, utropar han.

Tillsammans med Gustaf Skarsgård spelar han en av huvudrollerna i den kommande filmen "438 dagar", om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som tillfångatogs under en reportageresa i Etiopien 2011. De dömdes till elva års fängelse för terrorbrott, men benådades i september 2012 och skrev sedan en bok om sina upplevelser.

Efter flera veckor i Sydafrika där filmen till stora delar spelats in, är teamet nu på plats i Göteborg för att göra de sista scenerna.

Fixar kemin

Filmens huvudrollsinnehavare har på senare tid medverkat i internationella storsatsningar – Matias Varela i "Narcos" och Gustaf Skarsgård i "Westworld". Båda är imponerade av Persson och Schibbyes drivkraft.

– Behovet av att uttrycka orättvisor, dessutom i länder man inte har någon anknytning till kulturellt eller geografisk, det är hjältemodigt, det går inte att komma runt. De hoppar på ett plan och fotograferar människor som lider i krig, när de vet att det finnas en relativt stor risk att de själva kan skadas, säger Varela.

De riktiga Persson och Schibbye har berättat i intervjuer att de under fångenskapen kom varandra väldigt nära. För att överleva var de tvungna att använda sig av varandras olikheter och att vara osams hade de inte råd med. Att huvudrollsduon i "438 dagar" råkar ha känt varandra sedan 1993 är nu en lyckoträff för skådespeleriet.

– Även om vår relation ser annorlunda ut så har vi en kemi mellan oss. Det som jag tycker har varit så otroligt givande är att det blir ännu högre autenticitetskrav än tidigare. Jag kan inte lura mig själv utan att Matias märker det, och han kan inte lura sig själv utan att jag märker det, säger Gustaf Skarsgård.

"Lyfter varandra"

När Martin Schibbye och Johan Persson fängslades följde regissören Jesper Ganslandt nyheterna med spänning, utan en tanke på att han flera år senare skulle regissera spelfilmen om deras öde. Mest intresserad var han inte av det storpolitiska, utan av hur de svenska journalisterna hanterade fångenskapen rent psykologiskt.

Men i stället för klaustrofobiska fängelseceller fokuserar filmen till stor del på vägen dit, öppna vidder, ökenvandring med ONLF-gerillan. Dessutom följer "438 dagar" andra personer som inte figurerar i boken, men som ändå fört den verkliga berättelsen framåt. Delar av rollbesättningen består av etiopiska och somaliska skådespelare som själva haft negativa erfarenheter av regimen i deras hemland.

– Det blev så otroligt bra, det ger så mycket för berättelsen i filmen, och trovärdigheten och realismen i det. Jag är väldigt förtjust i att mixa någon som aldrig varit framför kameran med någon som jobbat jättemycket med det. De lyfter upp varandra utan att vara medvetna om det, säger Ganslandt.

Filmen beräknas få biopremiär hösten 2019.

I en scen möter journalistduon Persson och Schibbye, som spelas av Gustaf Skarsgård och Matias Varela, ambassadpersonal, som spelas av Fredrik Evers och Jesper Ganslandt. Ganslandt regisserar även filmen. Bild: TT/Adam Ihse

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03