Vårdrobotar lär sig svenska med bidrag av Kulturfonden

Svenska kulturfonden backar upp ett projekt som ska främja användningen av svenskkunniga robotar inom vården. Bild: Pixabay/SPT

Tjänste- och vårdrobotar ska kunna kommunicera på begriplig svenska. Det är drivkraften bakom Åbo Akademis och Arcadas gemensamma projekt kring artificiell intelligens och robotik inom social- och hälsovård.

Svenska kulturfonden bidrar med 200 000 euro till ett projekt som ska gynna framväxten av svenskkunniga robotar inom vården. Projektet ska bland annat ta reda på hur vårdklienter och studerande upplever möten med robotar.

– Vård, omsorg och utbildning på det egna modersmålet är ett fundament för identiteten och för ett gott liv, säger Berndt-Johan Lindström, ledande utbildningsombudsman på Svenska kulturfonden i ett pressmeddelande.

I projektet skapas applikationer för utvalda robotplattformar. Arcada och Experience Lab vid Åbo Akademi i Vasa samarbetar kring designarbetet och testningen av innehållet i applikationerna inom vården.

– För att robotarna ska stödja vården på ett etiskt och meningsfullt sätt ska de fungera på en begriplig svenska, säger forskningsarkitekt Susanne Hägglund på Experience Lab vid Åbo Akademi i Vasa.

På Arcada involveras studerande i vård, informationsteknik och tjänstedesign.

– Vi använder sociala robotar i undervisningen. Vi kombinerar undervisningen inom olika branscher så att studerande tidigt lär sig att arbeta med roboten som kollega, säger Henrika Franck, prorektor för forskning och innovation på Arcada.

Bidraget på 200 000 euro fördelas jämnt mellan Åbo Akademi och Arcada.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning