Vårdreformens öde avgörs i grundlagsutskottet – mötet fortsätter på tisdag

Vårdreformens öde står på spel när riksdagens grundlagsutskott synar lagarna. Bild: SPT

Utskottet behandlade vårdreformen i åtta timmar på måndagen och arbetet fortsätter.

Behandlingen i grundlagsutskottet har varit på en allmän nivå, säger utskottets medlem Markus Lohi (C). På tisdag börjar en noggrannare genomgång och han säger att det är omöjligt att säga hur länge det kommer att ta.

– Om det var upp till mig så skulle nog vårdreformen bli klar under den sittande riksdagen. Men jag kan inte svara på om det kommer att lyckas, säger Lohi som säger att de upprepade behandlingarna börjar bli lite frustrerande.

Utskottets ordförande Annika Lapintie (VF) ville inte tala med journalisterna utan slank ut genom en sidodörr.

Mötet fortsätter på tisdag klockan nio.

Om utskottet kräver stora ändringar i vårdreformen så kan den falla ifall ändringarna inte hinner behandlas av den sittande riksdagen.

Grundlagsutskottet behandlar regeringens vårdreform under ett extra möte. På bordet finns tre lagpaket: förslaget till lag om grundandet av landskap och organisering av social- och hälsovårdens reform, förslaget till lag om valfrihet i social- och hälsovården och förslaget till lag om produktion av social- och hälsovårdstjänster.

På måndagen gav utskottet också grönt ljus för Ålands nya självstyrelselag, som hänger ihop med vårdreformen. Mötet började klockan tolv och utskottet har reserverat tid till åtta i kväll. Det är oklart om betänkandet kring vårdreformen hinner bli klart i dag.

Även om vårdreformen skulle hinna behandlas i plenum så är det möjligt att lagarna inte går igenom eftersom regeringen har en mycket knapp majoritet. Några riksdagsledamöter från regeringspartierna har meddelat att de tänker rösta emot reformen.

Den sittande riksdagen planerar att avsluta sitt arbete den 15 mars.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning