Vårdreformen kan komma att skjutas fram med ett år – allt beror på om utskottet får informationen den behöver

Krista Kiuru är ordförande för riksdagens social- och hälsovårdsutskott.Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott kunde på tisdagen enas om tidtabellen för sitt arbete. Vårdreformen kan komma att skjutas fram med ett år. Hur det blir med den saken beror på om utskottet får allt material den behöver, säger utskottets ordförande.

Social- och hälsovårdsutskottet har enats om en tidtabell för det fortsatta arbetet med vårdreformen. Utskottet arbetar fram till den 6 juli och tar därefter ett uppehåll för sommaren. Det säger utskottets ordförande, riksdagsledamot Krista Kiuru (SDP) på tisdag morgon.

Utskottets arbete har dagarna runt midsommar präglats av gräl efter att man på torsdagen inte kunde enas om tidtabellen för arbetet.

Kiuru säger att utskottet nu nått enighet om att jobba ännu första veckan i juli för att därefter samlas den 20 augusti för en lägeskoll. Följande sammanträde har utskottet den 3 september, dagen innan riksdagen inleder sin höstsession.

– Utskottet befinner sig i en mycket svår situation, säger Kiuru.

Hon säger att det ännu saknas flera lagparagrafer och ett antal sakkunniga måste ännu höras. Dessutom väntar man på att lagutskottet ska komma med sitt utlåtande.

– Arbetet går framåt med grundliga och stadiga steg och ingen utomstående kraft kan få den här båten att gå snabbare än vad den gör, säger Kiuru och efterlyser arbetsro.

Kiuru säger att det inte går att säga när utskottet får sitt utlåtande klart.

– Det beror på när de paragrafer som saknas finns på bordet. På den punkten ligger bollen nu hos regeringen, säger Kiuru.

Flera bedömare säger under måndagen och tisdagen att det ser allt mer sannolikt ut att vårdreformen inte kan genomföras som planerat vid ingången av 2020, utan behöver skjutas fram med ett år.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00