Vårdpersonal tågade ut i Lappland

Personalen vid Mehiläinens enheter i Kemi och Torneå uppger att patientsäkerheten är i fara eftersom de inte kan göra arbetet så bra som de borde. Bild: Pressbild-Super/Henripekka Kallio

På torsdagseftermiddagen marscherade personalen ut i protest vid vårdföretaget Mehiläinens dotterbolag i Kemi och Torneå.

Arbetstagarna som strejkade följer det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (Akta).

Social– och hälsovårdens fackorganisation (Tehy) och Finlands närvårdar– och primärskötarförbund (Super) skriver i ett gemensamt pressmeddelande att det finns omfattande problem vid Mehiläinens enheter i Kemi och Torneå i Lappland.

Arbetstagarna uppger att de inte längre orkar med arbetet och att patientsäkerheten är i fara. Fackförbunden skriver i pressmeddelandet att arbetsgivaren har gjort ändringar i arbetsvillkoren som har försämrat välbefinnandet på arbetsplatserna.

Det övergripande problemet är enligt fackförbunden att personalen inte har fått påverka hur arbetsvillkoren har utformats.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning