Vårdpersonal tågade ut i Lappland

Personalen vid Mehiläinens enheter i Kemi och Torneå uppger att patientsäkerheten är i fara eftersom de inte kan göra arbetet så bra som de borde. Bild: Pressbild-Super/Henripekka Kallio

På torsdagseftermiddagen marscherade personalen ut i protest vid vårdföretaget Mehiläinens dotterbolag i Kemi och Torneå.

Arbetstagarna som strejkade följer det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (Akta).

Social– och hälsovårdens fackorganisation (Tehy) och Finlands närvårdar– och primärskötarförbund (Super) skriver i ett gemensamt pressmeddelande att det finns omfattande problem vid Mehiläinens enheter i Kemi och Torneå i Lappland.

Arbetstagarna uppger att de inte längre orkar med arbetet och att patientsäkerheten är i fara. Fackförbunden skriver i pressmeddelandet att arbetsgivaren har gjort ändringar i arbetsvillkoren som har försämrat välbefinnandet på arbetsplatserna.

Det övergripande problemet är enligt fackförbunden att personalen inte har fått påverka hur arbetsvillkoren har utformats.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46