Värdiga finalister i The Voice of Finland

Jerkka Virtanen, Fiona Krüger, Wanqiu Long eller Mia Suszko vinner The Voice of Finland i kväll. Bild: Saku Tiainen

I kväll är det final i sångtävlingen The Voice of Finland. Finalkvartetten håller en utmärkt kvalitet och har det lilla extra.

The Voice of Finland sänds i Nelonen fredag kl. 20.00, repris söndag kl. 16.25.

Ännu en talangjakt närmar sig sitt slut. The Voice of Finland har etablerat sig som den mest proffsiga av alla dessa talangjakter – musikaliskt är nivån ofta skyhög och stämningen är kollegialt saklig, inga onödiga utskällningar här inte. Deltagarna har en intressant bredd med allt från slipade proffs till garagerockare, med en glädjande stor representation av invandrare. Jag måste också passa på att ge en eloge till finsk tv:s bästa liveband med Lenni-Kalle Taipale i spetsen, rena lyxen att ha dem med från audition till final.

Den största nyheten i årets säsong var givetvis att Apulantaikonen Toni Wirtanen tog över som domare/coach efter Michael Monroe, som varit med ända sedan början. Redan från början av säsongen visade sig Wirtanen verkligen ha ordets gåva – ve de andra domarna då han sätter i gång med sina brandtal för att övertala sångarna att välja just hans läger. Han har också en förkärlek för galenskaper, vilket märks på hans finalist – kinesiska Wanqiu Long, en säregen figur som både kan rappa och sjunga.

Galenskaper och personlighet är något man gärna skulle se mer av i alla dessa talangjakter. I årets Voice har vi tyvärr varken filosofiska verbalbegåvningen Jannu Löyskä eller bubblande glada rockprinsessan Viivi Sopanen i final, men bägge hoppas jag vi får se och höra mer av. Tävlingar tenderar att föredra jämna, skickliga allroundartister framför de riktigt stora personligheterna.

Trots detta kan man lugnt konstatera att finalistkvartetten i The Voice of Finland 2018 håller utmärkt kvalitet och de facto har det där lilla extra. Förutom nämnda Long har vi Mia Suszko från Olli Lindholms team, en mystiskt viskande ung proffssångerska som imponerade speciellt med sin Stingtolkning i första livesändningen.

I semifinal hade Anna Puu oturen att i sitt lag ha två alldeles suveräna sångare, som bägge hade förtjänat finalplatsen precis lika mycket. Filippinske balladspecialisten Francis Asis är en gudabenådad interpret, men denna gången var det sköra änglarösten Fiona Krüger som tog hem finalplatsen. Krüger är bara 16 år gammal och definitivt ett av tävlingens stora utropstecken och framtidshopp – en av de få som inte låter som någon annan. I semifinalen lyckades hon sämst hittills, annars har gåshudsfaktorn genomgående varit hög.

Min personliga favorit är ändå Redramas finalist Jerkka Virtanen, visserligen en jämn och skicklig allroundrocksångare men också den av årets finalister som har mest djup och livserfarenhet i sina tolkningar. Vid 36 års ålder har han redan sett en del och det hörs. Dessutom har han en innerlig värme i sin röst som jag faller för, den är en intressant kontrast till de relativt häftiga rocklåtar han oftast sjunger.

Finalen blir säkert påkostad och ståtlig, fast det år efter år tycks vara så att de allra bästa prestationerna infaller i knockoutskedet. Livesändningarna i Logomos jättearena blir ofta aningen spända och ointressanta jämfört med de laddade knockoutnumren, där deltagarna tycks ha en optimal kombination av hunger och självförtroende. Och efter att vinnaren korats står vi förstås åter inför frågan – vad ska alla dessa talangjaktsvinnare göra efter sina segrar? Har musikbranschen plats för dem eller blir det bara en säsong i strålkastarljuset och sedan tillbaka till den grå vardagen?

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning