Vårdfack kräver strängare lagstiftning – Super fick nästan tvåtusen anmälningar om problem under hösten

Problemen på Esperi Care är endast toppen av isberget enligt vårdfacken. Bild: Kristoffer Åberg

Vårdfacken Super och JHL kräver strängare lagstiftning för att ta itu med problemen inom vården.

Tre olika vårdare hade tagit kontakt med facket Super om Esperi Cares vårdhem i Kristinestad, rapporterar vårdfackets tidning Superlehti. Förutom allvarliga brister i vården uppstod också våldsamma situationer.

– Förmannens kommentar var att de som bor på hemmet har rätt att slå vårdarna, säger Supers avtalsexpert Marketta Vuorinen till Superlehti.

Vuorinen säger att hälften av de samtal om problem som hon fick ta emot handlade om Esperi då det var som värst. Enligt facket är problemen i Kristinestad ändå bara toppen av isberget. Från september till december tog vårdare inom den privata sektorn kontakt om problem tvåtusen gånger.

Supers förhandlingschef Pia Zaerens säger till Uusi Suomi att anmälningarna främst berör de stora privata aktörerna Esperi Care, Attendo, Mehiläinen och Pihlajanlinna.

– Den överlägset största andelen anmälningar kommer från den privata sektorn, säger Zaerens till Uusi Suomi.

Esperi Care har vårdhem och verksamhetscenter runtom i Finland, bland annat på de här orterna:

Helsingfors, elva stycken

Esbo, tre stycken

Åbo, tre stycken

Lovisa, två stycken

Kristinestad, som tagits över av staden

S:t Karins

Kimito

Karleby

Jakobstad

Borgå

Ekenäs

Sjundeå

Vasa

Finland behöver strängare lagstiftning

Enligt Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL måste den kommande regeringen ställa upp klara gränser för företag som producerar offentliga tjänster, skriver JHL i ett pressmeddelande.

– Den offentliga sektorn ska också i fortsättningen ha huvudansvaret till exempel för social- och hälsovårdstjänsterna. Företag kan komplettera tjänstepaletten. Men man får inte gränslöst håva in vinst på offentliga tjänster, eftersom de finansieras helt och hållet med gemensamma skattemedel, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i pressmeddelandet.

Enligt JHL fokuserar kommunerna i sin upphandling för mycket på priset i stället för servicens kvalitet och därför måste lagen om offentliga upphandlingar ändras.

Brist på personal största problemet

Även Super kräver strängare lagstiftning. Enligt vårdfacket var personalbristen det största problemet på Esperi Cares vårdhem Ulrikahemmet.

– Det behövs tillräckligt många fast anställda, utbildade vårdare, säger Supers ordförande Silja Paavola i ett pressmeddelande.

Facket har redan länge krävt en ändring i lagstiftningen för att garantera ett minimiantal vårdare. Enligt Paavola är arbetsgivarna inte villiga att erbjuda tillräckligt många vårdare utan hot om sanktioner.

– Bra vårdenheter vill fortsätta erbjuda bra vård, men för de dåliga enheterna behövs en lag som ser till att det finns tillräckligt med vårdare. De behövs också tillräckliga sanktioner för de som inte följer lagen, säger Paavola i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning