Vårdbolagen förbereder sig för vårdreformen – igen en företagsaffär

Mehiläinen meddelade på fredagen att företaget byter huvudägare samtidigt som de inhemska ägarna stärker sin position. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Mehiläinen byter ägare och Terveystalo köper Attendos verksamhet. De privata sjukvårdsföretagen konsoliderar sig som en förberedelse inför vårdreformen.

På fredagen kom nyheten om ytterligare en affär bland de privata vårdföretagen. Mehiläinen byter ägare, så att de internationella investeringsbolagen KKR och Triton säljer sina andelar till en fond under CVC Capital Partners med säte i Luxemburg.

Samtidigt ökar Lokal-Tapiola, Varma och Ilmarinen sitt ägande i koncernen. I ett pressmeddelande lyfter Mehiläinen speciellt fram det här inhemska ägandet. De finländska institutionella placerarnas ägarandel uppges blir kring 40 procent, exakta andelar klarnar senare, men en internationell aktör kvarstår alltså som majoritetsägare.

På onsdagen blev det i sin tur klart att Terveystalo köper Attendos sjukvårdverksamhet i Finland. Det handlar om bemanningstjänster, primärvård, tandvård och företagshälsovård. Attendo behåller sin omsorgsverksamhet. Redan tidigare har Terveystalo köpt Diacor.

Joonas Häyhä som är analytiker på bankirfirman Evli säger att det är tydligt att en konsolidering pågår på sjukvårdsmarknaden.

– De stora privata aktörerna har gjort många affärer de senaste åren.

De här är Mehiläinen, Terveystalo, Attendo och Pihlajalinna. Affären mellan Terveystalo och Attendo kräver konkurrensmyndigheternas godkännande, men går den igenom blir Terveystalo klart störst. De senaste åren har de här bolagen ökat sin marknadsandel betydligt och står för en allt större del av kakan.

Redo starta vårdcentraler fort

Enligt Joonas Häyhä spelar den kommande vårdreformen in på de täta företagsköpen.

– Det handlar om möjligheterna som öppnas för privata företag.

Regeringens avsikt är att finländarna fritt ska kunna välja mellan offentligt drivna och privatägda vårdcentraler. Finansieringen kommer från skattemedel oberoende av vem som står för vården.

Här är det privata företagens mål att få en stark ställning, och det helst direkt från början.

– Finland behöver vårdreformen, och vi försöker anpassa oss till marknaden. Den här affären försvagar i alla fall inte vår konkurrenskraft om valfriheten i reformen förverkligas. Vi kan starta upp vårdcentraler fort, kommenterade Terveystalos vd Yrjö Närhinen köpet av Attendo till Kauppalehti.

Terveystalo har i synnerhet riktat in sig på företagshälsovård.

Fortfarande finns flera mindre aktörer, men också bland dem rör det på sig. Doctagon köptes exempelvis nyligen av Pihlajalinna.

Pihlajalinna har enligt Häyhä meddelat sig vilja växa också organiskt, alltså bli större genom att starta fler mottagningar.

Finns det då några risker med vårdreformen för de privata vårdbolagen? Det är enligt Joonas Häyhä för tidigt att bedöma. Så många centrala frågor är helt enkelt ännu öppna.

I ett pressmeddelande från Mehiläinen säger vd Janne-Olli Järvenpää att bland annat osäkerheten kring vårdreformen innebär både möjligheter och utmaningar för vård- och omsorgsbolagen i Finland. Han uppger sig vara lättad över att få "starka institutioner och en kunnig riskkapitalplacerare" som sina ägare och menar att det gör att företaget "också i fortsättningen rappt och flexibelt" kan reagera på omvälvningarna i branschen.

Betonar inhemskt ägande

Också Mehiläinenaffären måste godkännas av konkurrensmyndigheterna. Enligt uppgifter i Financial Times värderas Mehiläinen i den till 1,8 miljarder euro. Terveystalo betalade 233 miljoner euro för sin del av Attendo.

Varför betonar då Mehiläinen så starkt de inhemska ägarna, även om ett internationellt investeringsbolag fortfarande är störst? Enligt analytikern Joonas Häyhä handlar det främst om marknadsföring.

Utländskt ägande har inte alltid setts med så blida ögon i Finland. I och med vårdreformen får bolagen dessutom högst sannolikt en större del av de offentliga pengarna, och då låter det i mångas öron bättre att ägarna är inhemska.

Somliga minns också att Mehiläinen för sex år sedan hamnade i rampljuset för sin skatteplanering. De internationella riskkapitalbolagen Triton och KKR var ägare – om än via den dåvarande svenska moderkoncernen Ambea.

Läs också:

Oppositionen varnar: Företagen flyttar över vårdkostnader till samhället

Mehiläinen. Omsättning 755,5 miljoner euro, sysselsätter 14 000 personer.

Terveystalo. Omsättning 689 miljoner euro, 9 000 anställda eller personer knutna till företaget genom privatpraktik år 2017. Meddelade på torsdagen att bolaget köper Attendos sjukvårdsverksamhet i Finland. Börslistat.

Attendo. Omsättning 230 miljoner euro, 1600 heltidsanställda. Börslistat.

Pihlajalinna. Omsättning 110 miljoner euro, 4 519 anställda. Börslistat.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning