Vardagsrasism är vanligt för invandrare

En onsdagsmorgon kurvar en vit välhållen taxi fram på bortre sidan av hotell Valo i Helsingfors för att plocka upp ett par kunder. Bilens hjul blir att stå någon centimeter på trottoarens stenkant. Ut stiger en mörklockig och skäggig något mörkhyad chaufför, ursprungligen från Kashmir, men nu bosatt i Finland sedan mer än tio år. Då störtar en av stadens parkeringsövervakare i uniform fram och påstår att han parkerat fel, på trottoaren. Chauffören protesterar och får kraftigt stöd av den ena passageraren, en välkänd tenniscoach. Chauffören tar en video av händelsen, som tar närmare tio minuter och det slutar med att kontrollanten skriver en böteslapp på 60 euro för felparkering. Kontrollanten kräver också att få chaufförens namn och hemadress. Kunden ger chauffören sitt visitkort, ifall det skulle behövas stöd eller hjälp.

Hade en "vit " chaufför bötfällts? Nej, kutym är att man ger en varning eller uppmaning vid lindriga fall. Jag har sett videon och böteslappen, och vet namn samt nummer på kontrollanten.

Detta är inte första gången mannen blir bötfälld, det har hänt för många gånger under hans två år som taxichaufför. Ett fall var när han stod på en taxiparkeringsruta, och kontrollanten skrev ändå ut böter för felparkering. Detta fall överklagades. Men också många andra fall har verkat helt omotiverade, men han har inte alltid orkat överklaga. Det krävs mycket av en invandrare för att tampas med myndigheter, hur fel man än tycker att de gör.

Chauffören har fått höra mycket osakligt bemötande av kunder, men också av en polis, som med mycket olämpligt språkbruk har bett honom försvinna, flytta dit han kom ifrån. Flera gånger har bemötandet varit sådant att chauffören varit oförmögen att arbeta vidare den dagen, och därmed förlorat en viktig del av sin inkomst. Så också den onsdagen.

Är det så här vi vill att våra invandrare skall bemötas? Arbetande, intelligenta och känsliga människor, som vill bli en del av vårt samhälle och bidrar till det? Att det finns obetänksamma kanske lite påstrukna kunder förstår man, till en viss del. Men uniformerade ämbetsmän, som finns för att göra livet och staden tryggare? Det verkar behövas en verklig skärpning av attityderna hos våra övervakande myndigheter. Behövs det också en rasismövervakningsman? Vem skall ta i denna vardagsrasism?

Alec Estlander, invandrarmentor, Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning