Vardagslyx på fransk bistro i Kyrkslätt

Lunchpatrullen har gjort en avstickare utanför Helsingfors och landar på Bistro O Mat i Kyrkslätt. Maten är riktigt god, men priserna lite högre än en normal lunch och betjäningen något långsam.

Stället är inte helt optimalt, Bistro O Mat ligger lite undangömt bakom järnvägen och köpcentret Kirsikka i Kyrkslätt, visserligen naturskönt intill Kyrkdalsparken, men med utsikt över Citymarktes inte allför inspirerande parkeringsplats. Vid lunchdags en onsdag mitt under högsommaren är ungefär hälften av borden på den skuggiga uteserveringen upptagna, inne i restaurangen finns flera lediga bord.

Serie

Lunchpatrullen: Bistro O mat

På lunchmenyn finns fyra alternativ, men ingen av dem landar prismässigt exakt på standardpriset för en lunch. Selleri-fänkålssoppan kostar 8,90 och fetasalladen med vattenmelon 9,90 euro. Både den grillade kycklingen och den rostade rödspättan kostar runt 13 euro. I priset ingår sallad och bröd.

En tre rätters lunchmeny kostar 28 euro. Kaffe och te kostar 2 euro.

Lunchen serveras vardagar klockan 11–15

Bistro O mat finns vid Limnellsplatsen i Kyrkslätt, intill Citymarkets parkeringsplats.

Vi väljer att sitta ute. Servitören får springa flera varv in till köket och reda ut allergener och vegetariska alternativ innan vi hittar varsin lämplig rätt bland de fyra lunchalternativen. Jag beställer en risotto med kyckling, fotografen Cata tar soppa och sallad, båda med selleri. I priset ingår en enkel sallad och mjukt bröd som serveras med paprikakryddad hummus. Något glutenfritt bröd erbjuds inte.

– Det här mörka brödet, en skärgårdslimpa, är jättegott, speciellt med den röda hummusen till. Batongen är bakad på fullkornsmjöl, helt ok den också, säger Cata Portin efter att vi blivit klara med förrätten.

Väntan på huvudrätten blir lång, det tar över 20 minuter innan våra lunchportioner serveras till bordet, vilket känns för länge mitt under arbetsdagen, då lunchpausen oftast bara är en halv timme på många arbetsplatser. Vi är överens om att det här vore ett ypperligt ställe att komma till efter jobbet, med ett gäng kompisar eller kolleger för att tillbringa en trevlig kväll ute och äta god mat. Men det optimala lunchstället är det inte.

Bistro O Mat marknadsför sig som en modern restaurang som tillreder skandinavisk och fransk mat av främst lokala ingredienser, där säsongens råvaror prioriteras.

Välsmakande rätter

När maten väl kommer blir vi väldigt nöjda med våra val. Rätterna smakar utsökt gott. Också skinnet omkring den grillade kycklingen känns som en väsentlig del av proteinet, inte bara något som man skär bort i farten. Spenatrisotton är krämig och innehåller ärter, den riktigt smälter i munnen.

– Risotton tog slut alldeles för snabbt, den var fanstatiskt god. Nu har jag halva kycklingbiten kvar men inget tilltugg till den! säger jag lite besviket.

Under den grillade kycklingen ligger en otroligt god, men alldeles för liten klick spenatrisotto. Bild: Cata Portin

Också Cata är nöjd med sin soppa, som är luftigt vispad, vit och gräddig.

– Det här är ingen vanlig soppa, utan den känns lyxig. Utseendet är fint, smaken lite söt och den marinerade sellerin som toppar soppan ger både en pikant smak och ett trevligt tuggmotstånd. Soppan passar jättebra tillsammans med en skiva bröd.

Vi njuter av maten och solskenet, men väljer sedan bort både kaffe och efterrätt eftersom de inte ingår i lunchpriset, som jag redan har överskridigt med ett par euro.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03