Vardagliga ting viktiga för ensamkommande unga asylsökande

Bild: Mostphotos

Asylsökande barn som anländer utan målsman till Finland uppskattar vardagliga saker som tak över huvudet, mat, kläder, busskort och snabb internetförbindelse. Det väsentliga i barnens tycke är också lugn och ro samt möjlighet att vila, gå i skolan och ha hobbyer.

I en rapport från Rädda barnen framgår ändå att den långa asylprocessen stressar. Över alla vardagsfrågor svävar två stora frågetecken: Får jag stanna i Finland och är min familj okej?

En del av de ensamkommande barnen vet inte ens var resten av familjen finns.

Under mottagningsprocessen känner sig de unga frustrerade i synnerhet över ojämlik behandling. Exempel på det i rapporten är bland annat att när alla ska till en fotbollsplan får en del skjuts med buss medan andra måste gå. Även det att önskemål på boendeenheten inte beaktas förargar.

Att flytta från ett boende till ett annat upplevdes som mycket tungt. Det bryter sociala relationer som ungdomarna knyter under mottagningsprocessen med andra ungdomar, lärare och anställda.

I verkstäder ordnade av Rädda barnen frågade organisationen 50 barn och ungdomar som anlänt utan målsman hur de haft det.

Tuulia Vainio, som leder ett stödboende i Esbo, berättar att ungdomarna där oroar sig över många olika saker i vardagen.

– Mina pengar räcker inte till, jag har inga vänner, hur ser jag ut, flickorna tycker inte om mig, räknar hon upp om ungdomarnas bekymmer.

– De är helt vanliga tonåringar med tonåringars problem, sammanfattar Aino Juhola, som arbetar på samma enhet.

Enheten i Esbo drivs av Rädda barnen, som också har en boendeenhet i Uleåborg.

Snäll polis

Bara en av ungdomarna som intervjuades av Rädda barnen hade utsatts för rasism. Den huvudsakliga känslan bland ungdomarna är att man bemöter dem med respekt i Finland.

Många var enligt Rädda barnen överraskade över att polisen är god och håller sig inom lagens gränser. Någon kom ihåg en polis som frågat om det är för varmt i polisbilen.

Centret i Esbo öppnades på senhösten i fjol och många av ungdomarna har bott där från starten. Den långa väntan på asylbeskedet känns tung för många. Först väntade man i flera månader på att bli kallad till intervju på Migrationsverket, nu väntar man på beslutet, berättar Vainio.

– Jag gillade att bo och studera vid folkhögskolan, men inombords var allt inte ok. Jag oroade mig för min familj och hade hemska mardrömmar varje natt, berättar en av ungdomarna i rapporten om sin första tid i Finland.

För att orka bära de två stora frågorna hjälper det att man lyssnar på och löser "vanliga tonårsproblem", säger de som arbetar med ungdomarna.

– Med helt små saker kan man lindra stressen över hur det ska gå i själva asylprocessen, säger Juhola.

I rapporten berättar en ung irakier som fått avslag på sin asylansökan att hen för första gången i sitt liv känt sig lycklig under sin tid i Finland.

– Men jag vet inte om jag blir här eller om jag skickas tillbaka för att dö.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03