Vardagens små tvångstankar

Pirjo Heikkilä köper "munasalaatti", äggsallad, av Elmer Bäck, Jaana Oravisto och Anna Ackerman. Bild: Juhamatti Vahdersalo

Problemet med Pirjo är att hon inte vet när hon ska klippa av och vara tyst. Komikern Pirjo Heikkilä vrider till bekanta vardagssituationer i sin short form-komediserie.

Pirjo finns på Yle Arenan.

När man ska köpa sallad vid disk i butik kan man välja storleken på burken man vill ha den i. Burkarna brukar vara numrerade i storlekarna 1, 2, 3, 4.

Komikern Pirjo Heikkilä, främst känd för sketchserien Siskonpeti, har noterat under bältet-komiken i detta. Liksom hon har noterat den i äggsalladen som säljs i disken (på finska avser ägg/muna även det manliga könsorganet).

Så uppstår en sketch där Pirjo Heikkilä spelar sitt alter ego som tvångsmässigt snärjer in sig i förklaringar kring det som folk vanligtvis (på sin höjd) nöjer sig med att tänka. Till butikspersonalens växande förbryllning. Här får man även in en språklig förbistringsaspekt när Elmer Bäck som ska sälja henne salladen är finlandssvensk och måste få de språkliga nyanserna förklarade för sig av sin kollega. (Låt oss inte förstöra en rolig historia genom att påpeka att snusk ofta är universellt, och att det sällan är snusket och svordomarna man inte har kläm på när ens känsla för ett språk inte är helt hundra.)

Så håller Pirjo Heikkilä på i sin tiodelade sketchserie som hon skrivit tillsammans med regissören Lauri Nurkse. Det är fråga om korta avsnitt på högst fem minuter som fångar Pirjo i situationer där hon på sitt sedvanliga vis snärjer in sig – oftast helt i onödan. Det kan gälla att hon blir så överraskad av att hennes massör är man att hon med sitt pladder snubblar över gränsen för sexuella trakasserier. Ofta har sketcherna sin utgångspunkt i sådant som är bekant för de flesta, och kanske initialt också är något som man själv kunde tänka sig göra innan det för Pirjo totalt spårar ur. Som att bläddra lite i grannens flashiga damtidning som brevbäraren av misstag delat ut genom ens brevinkast.

Med sina korta avsnitt på bara några minuter är det här framför allt ett väldigt tacksamt och tilltalande format. Innan man vet ordet av har man sett igenom alla tio befintliga avsnitten på Arenan och haft en rätt underhållande stund på köpet. Nu är det bara att se fram emot den 15 september då ytterligare åtta avsnitt släpps med Pirjo i nya, prekära situationer.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03