Varar ärlighet längst – eller är det bara en vara?

"Det är bara vi själva som frivilligt kan ändra inställning till andra människor, levande varelser, naturen, jorden", skriver en insändarskribent. Bild: Mostphotos

"Det är bara vi själva som frivilligt kan ändra inställning till andra människor, levande varelser, naturen, jorden."

Det har debatterats väldigt flitigt jorden runt om "fake news" och "post truth". Kanske det också handlar om ärlighet, att våga bekänna färg, lägga korten på bordet, även om det svider. I en dokumentärserie om Mauno Koivisto, som Yle just har visat, framhålls att en av orsakerna till Koivistos popularitet var att han vågade uttala det obehagliga eller erkänna att han inte hade några (bra) svar.

I en artikel/intervju med Lina Gustafsson (HBL 5.1), säger hon (efter att ha jobbat som veterinär på slakteri) likt "Manu" att något borde göras: "Vad vi än hittar på kommer det här att vara en industriell verksamhet där djurens behov och viljor sätts åt sidan – mer eller mindre brutalt. Hur kan vi omvärdera vår syn på djuren till att de inte är där för vår skull? De är inte våra råvaror..."

I den första meningen träffar hon huvudet på spiken; det är fråga om brutal industriell verksamhet. Men fortsättningen är inte lika enkel att hålla med om. Djuren är ju visst våra råvaror, vilket hon redan konstaterade inledningsvis.

Vad betyder det att påstå, att någon/något "inte är där för vår skull". Det finns ingen överhet som styr och ställer, bestämmer i sådana frågor.

Det är bara vi själva som frivilligt kan ändra inställning till andra människor, levande varelser, naturen, jorden: ge allt egenvärde, behandla med respekt.

Främst – eller till att börja med – kunde vi sluta att ljuga för oss själva, bli snäppet ärligare. Om en person i uppsatt position skulle råka drista sig till att påpeka, att slaktdjur nog helst av allt inte ville dö, utan att de i stället föredrog att leva – väckte det antagligen ramaskrin land och rike runt. Sådant kan man bara inte säga i offentligheten, har kejsaren nya kläder så har hen och därmed basta.

Från att erkänna att djuren är våra råvaror, för att vi kan behandla dem som sådana och att vår makt är vår rätt, kunde vi gå vidare på ärlighetens allfartsväg och bekänna, att vi säkert kunde rädda ett och annat liv om vi ville, men att vi väljer att se om vårt eget hus. Ty var och en är sin egen lyckas smed och enstaka människoliv (också/i synnerhet i stora mängder) spelar i själva verket inte större roll än julgrisar i slaktfabrik.

Som människor är vi faktiskt besläktade med en Donald Trump eller hur, har skapat honom till vår avbild.

Gunnar Högnäs Åbo

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning