Varan utan pappa visas nu för publik i Helsingfors

Den faderslösa svarta vattenvaranen visas nu för publik. Bild: Tropicario

På ett djurhus i Vallgård i Helsingfors kan man nu beskåda ett verkligt sällsynt djur: en svart vattenvaran som bara har en förälder.

Förra våren hände något unikt på det tropiska djurhuset Tropicario i Vallgård. Djurhusets svarta vattenvaranhona lade ett ägg som kläcktes till en levande varanunge – trots att honan levt ensam i tio år.

Nu har ungen växt till sig och flyttats till den delen av huset som är öppet för publik, meddelar Tropicario.

Samma varanhona fick en jungfrufödd unge redan 2017, men den överlevde inte längre än några veckor. Den här ungen däremot var livskraftig redan vid kläckningen.

Efter tre månader under tillsyn förra sommaren kunde djurskötarna konstatera att ungen både hade god aptit och rörde på sig aktivt.

Enligt Yle är ungen nu drygt 60 centimeter lång. Under sin livstid kan varanen växa till sig till en bjässe på upp till tre meter och 60 kilogram.

Historisk händelse

Efter födseln meddelade djurhuset om fyndet till tyska forskare vid varanforskningsenheten vid Alexander König-institutet i Bonn. Det är det enda kända exemplet på en svart vattenvaran som förökat sig asexuellt.

Några liknande fall har observerats då det gäller andra varanarter.

Att en svart vattenvaran över huvud taget värper ägg i fångenskap är sällsynt, oavsett om en hanne har ett finger med i spelet eller inte. När en svart vattenvaran på Tropicario lade ett ägg för tio år sedan noterades händelsen i Sveriges största dagstidning, Dagens Nyheter.

Enligt Tropicario finns det 12 svarta vattenvaraner i djurhus runtom i världen. Det är oklart hur många som lever i det vilda i artens naturliga livsmiljö på gränsen mellan Malaysia och Thailand.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning