”Vi har gjort en sammetsrevolution”

Nu kan vi äntligen börja ett nytt liv! säger 34-åriga pianisten Inessa Hatjatrian. Bild: Oksana Yushko

Armeniens nytillträdde premiärminister Serzj Sargsian avgår, efter elva dagar av demonstrationer. Nu firar hela Jerevan och den armeniska huvudstaden genljuder av biltutor och vuvuzelor. HBL:s utsända är på plats i Jerevan.

JEREVAN

– Vi har kämpat för detta i elva dagar! Äntligen har han avgått. Bort med de korrupta makthavarna! Nu kan vi äntligen börja ett nytt liv! säger 34-åriga pianisten Inessa Hatjatrian.

Hon kommer gående med den armeniska flaggan om axlarna och ansiktet strålande av lycka.

– De sista dagarna blev vi allt säkrare på att vi skulle segra, eftersom vi blev bara fler och fler. Ingen vet vad som händer nu. Men det blir definitivt bättre än förr. Huvudsaken är att vi blir av med korruptionen och får nya arbetsplatser, säger Inessa, vars ord nästan drunknar i jubel och öronbedövande oväsen.

Bild: Ksf Media

Hela Republikanska torget i Jerevan gungar. Tiotusentals människor sjunger, dansar och skriker ut sin lycka, viftande med den armeniska flaggan. Vuvuzelorna och biltutorna är fullkomligt öronbedövanden. Utanför parlamentet står en rad uniformklädda poliser och skakar hand med demonstranterna. Längre upp i backen deltar polisbilar i de tutande bilkolonnerna som kör runt, runt i centrum med alla ljusen blinkande och armeniska flaggor hängande ut genom fönstret.

– Sammetsrevolution! Vi har segrat. Vi kan själva inte tro att det är sant. Och inga dödsoffer. Det är ett exempel för hela världen. Nu vill vi njuta en stund och bara vara lyckliga, säger Narik Grigorjan, 20-årig juridikstuderande.

– Jag är tandhygienist och folk i Armenien har inte råd att gå till tandläkaren. Jag hoppas nästa premiärminister höjer minimilönen, säger 30-åriga Sarkis Avakjan.

– Huvudsaken är att vi får en medelklass. I dagens läge är de flesta människor i Armenien antingen stormrika eller utfattiga, fyller Narik Grigorjan i.

Att Serzj Sargsian skulle avgå fredligt och utan fler sammanstötningar mellan polis och demonstranter var långt ifrån säkert. Under dagen var det flera demonstranter som galghumoristiskt konstaterade till HBL:s utsända: "Det här slutar ändå med att Ryssland skickar hit OMON (ryska specialtrupper)."

Detta trots att Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov tidigare under dagen meddelade att Ryssland inte kommer att lägga sig i konflikten.

Demonstrationerna mot Serzj Sargsian inleddes i mitten av april då det blev klart att han blir premiärminister. Sargsian hade dessförinnan lett Armenien som president i tio år och själv stått i spetsen för den grundlagsändring som skulle göra Armenien till en parlamentarisk republik. När det visade sig att han i själva verket bara byter plats för att kunna sitta kvar vid makten blev folk rasande. I söndags hölls den hittills största demonstrationen då upp till 160 000 människor samlades på Republiktorget i centrala Jerevan för att protestera mot Sargsian.

I över en vecka har studenter dessutom hållit dagliga sit in-demonstrationer i centrala Jerevan, det vill säga de har helt enkelt blockerat korsningar genom att sätta sig i dem och hindra trafiken. Målet har varit att med många små demonstrationer anstränga polisens resurser till det yttersta. Det är en metod som med framgång har utvecklats av oppositionsledaren Nikol Pasjinjan. Han greps i går efter att i direktsändning ha krävt av Sargsian att denne ska avgå. I dag släpptes han och möttes av gränslöst jubel på Republikanska torget.

Nästan samtidigt publicerade Serzj Sarkisian ett kort offentliggörande där han meddelade att han avgår, att det hade funnits andra metoder att handskas med demonstranterna men att han inte tänker ta till dem.

- Pasjinjan hade rätt. Jag hade fel, säger Sargsian i meddelandet.

Många demonstranter har blivit illa skadade av rökbomber som polisen använder för att skingra demonstranterna. En av dem är Zaven Grigorjan, en byggföretagare som vi träffar på Centralsjukhuset i Jerevan. Han har flera benfrakturer efter att polisen kastat en rökbomb mot honom utanför parlamentet den 16 april.

– Det kommer att ta mellan åtta månader och ett år tills jag kan gå igen. Vi kom gående med höjda händer för att visa att vi är obeväpnade men det struntade polisen i. För dem är vi bara kanonmat, säger Grigorjan.

Han ångrar inte det minsta att han deltog i demonstrationerna.

– Jag är 44 år gammal och nu är jag trött på att i hela mitt liv bli styrd av banditer. På 1990-talet gjorde vi uppror mot den sovjetiska ockupationen, sedan dess har vi haft ett banditvälde vid makten. Jag skulle när som helst gå ut på nytt och demonstrera om jag kunde. Det är inte för att jag är någon hjälte, det är för att jag vill ha förändring. Min dotter bor i USA och kan inte återvända för det finns inga utsikter för henne här att jobba och studera. En liten klick sitter vid makten och kontrollerar hela landet. Det är nog nu.

Zaven Grigorjans ben är brutet på flera ställen efter att polisen kastade en rökbomb mot honom utanför parlamentet den 16 april. Men han ångrar inte att han deltog i demonstrationerna. Bild: Oksana Jusjko

Av världens drygt 6 miljoner armenier bor bara hälften i Armenien. Resten är utspridda i en världsomfattande diaspora – större delen i Ryssland, USA och Frankrike. Den här diasporan har länge hållit Armenien under armarna genom att sända bidrag till sina släktingar.

Under Serzj Sargsians ledning har Armenien blivit medlem i den ryskledda Euroasiatiska regionen, Moskvas projekt att bilda ett eget EU tillsammans med ett antal före detta sovjetländer, bland dem Kazakstan och Armenien.

Ara Petrosian är konstnär i Jerevan och har i tio år deltagit i protester mot makthavarnas korruption och valfusk. Han säger att apatin och hopplösheten under de senaste åren spridit sig – men nu ser han förändring.

– En liten elit kontrollerar hela landet, oligarkerna samarbetar med Sargsian. Jag var med under de senaste demonstrationerna år 2008 (då Sargsian första gången valdes till president och stora manifestationer hölls mot valfusket). Sedan dess har vi fortsatt protesterna, bland annat genom gatukonst. Det har inte lett till något. Men nu känner jag en skillnad. Den största skillnaden är att så många unga människor deltar, många är bara 16, 17 år. Jag är helt övertygad om att det nu blir förändring, säger Petrosian.

Artikeln har uppdaterats kl. 18.01.

Ara Petrosian är konstnär i Jerevan och har i tio år deltagit i protester mot makthavarnas korruption och valfusk. Han är helt övertygad om att den här protestvågen inte längre går att stoppa. Bild: Oksana Jusjko

Ute på gatorna är det svårt att föra en diskussion bland alla tjutande vuvuzelor och vilt tutande bilar. Bild: Oksana Jusjko

Då nyheten om premiärministerns avgång nådde folket jublade massorna som samlats på gatorna. Bild: Oksana Yushko

Då nyheten om premiärministerns avgång nådde folket jublade massorna som samlats på gatorna. Bild: Oksana Yushko

Då nyheten om premiärministerns avgång nådde folket jublade massorna som samlats på gatorna. Bild: Oksana Yushko

Flora är illustratör och ljuddesigner. Precis som många andra har hon lämnat sitt jobb för att demonstrera. Bild: Oksana Jusjko

Protesterna i Armenien inleddes i mitten av april, efter att det blev klart att Serzj Sargsian blir premiärminister. Sargsian har dessförinnan varit president över Armenien i tio år. Han anklagas av oppositionen för korruption och valfusk. Han har ett nära förhållande med landets oligarker. Oppositionsledaren Nikol Pasjinjan, en före detta journalist, inledde först protesterna mot Sargsian i Armeniens andra stad Gjumri. Han ledde sedan ett demonstrationståg till fots till huvudstaden Jerevan. Just nu pågår omfattande protester i Jerevan, Gjumri och Vanadzor.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning