Våra krig är fredliga

Nu har vi äntligen erkänt vår nya Storebror och godkänt hans fina fasoner!

George Orwells roman 1984 har minsann bevarat sin aktualitet. Tänk bara på Edward Snowdens avslöjanden! Men också på att ingen egentligen verkar bry sig om dem. Eller ta Wikileaks senaste utskick beträffande CIA:s cybervapen. Särskilt det där med att avlyssna hemmen via Samsungs tv-skärmar. Det är ju precis vad Storebror gör i 1984. Men har hemmafolket protesterat?

Eftersom stämningen och handlingen i romanen i så hög grad beror av det totalitära övervakningssystemet har man velat tolka den som en skildring av Sovjetunionen. Men därmed har man, för övrigt helt i Storebrors anda, bortsett från helheten. I Orwells värld var det nämligen förbjudet att hysa en egen åsikt om världsläget, det vill säga om alla länders sammantagna läge.

Endast Storebror fick tolka världsläget. Varför? Jo, här ska vi komma ihåg tidpunkten då Orwell tecknade ned sin dystopiska världsvision – åren närmast efter andra världskriget och atombombningarna av Hiroshima respektive Nagasaki. Romanen 1984 är först och främst en bok om den nukleära eran där några stormakter (tre, som i romanen 1984, eller som USA, Ryssland och Kina i världen av 2017) ständigt lurpassar på varandra färdiga att när som helst utlösa sina interkontinentala, rymdbaserade och robotiserade overkill-system. Dessa system bestämmer den specifika, orwellska tidsandan som likt en skugga fortsätter att åtfölja hela vår tillvaro.

I atomåldern är fritt tänkande, fri åsiktsbildning och fria medier alltför farliga. Världen har blivit alltför farlig för att utvecklas vidare utan total kontroll av invånarna och oerhörda spioninsatser riktade mot de övriga atomvapenstaterna. Krigen rasar vidare, propagandan är oerhörd, allianser ingås och bryts, ibland bokstavligen över en natt, såsom fredagen den 7 april. Dagen innan hade praktiskt taget alla medier och maktpersoner i Oceanien (Orwells beteckning för västvärlden) kritiserat och hånat Donald Trumps politik i Västasien. Men när fredagsmorgonen grydde lovordades plötsligt Trumps tilltag i radionyheterna att bomba en av Eurasiens västasiatiska allierade. Och alla Oceaniens ledare från Angela Merkel till Sauli Niinistö stämde omedelbart in i kören. Nu har vi äntligen erkänt vår nya Storebror och godkänt hans fina fasoner!

Trump sade, efter att ha beordrat sitt motangrepp med kryssningsrobotar, att civiliserade människor inte kan godkänna den syriska regeringens luftanfall med kemiska vapen mot små barn. Ingen kommentator undrade över varför Syriens president valde just denna tidpunkt för sitt barbariska anfall eller om det över huvud taget fanns några bevis för att han gett order om dess utförande. Storebror Trumps uttalande var ett tillräckligt bevis.

Våra kryssningsrobotar är civiliserade. Våra krig är fredliga. I Orwells roman sägs det rent ut: Krig är fred. Där kallas det "dubbeltänk". Vi kallar det "alternativa nyheter".

Mikael Böök Lovisa

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning