Våra böcker, våra jag

Det är rätt intressant att observera hur vår postfaktuella tid behandlar böcker och skandalerna kring dem.

Böcker säger mycket om en era, och sättet varpå de marknadsförs säger kanske än mera. Från ett bokperspektiv sett startade detta vårt nya år spektakulärt, med utgivningen av Fire and Fury: Inside the Trump White House. En sensationell bok, med likaså sensationell uppmärksamhet från pressen. Man stöter sällan på en bok som så väl får sina smaskigaste delar återgivna i såväl dags- som kvällstidningarna, och man kunde kanske ha trott att detta skulle ha lett till att rätt få köpte boken. Varför köpa något som kan läsas gratis? Givetvis hände det motsatta. Boken blev en försäljningssuccé – folk ville känna att de var "inne" och "med".

Vi kan jämföra detta med en annan bok, en som nyligen skapat upprörda vågor i ankdammen. Maria-Pia Boëthius Vitt och rött, som skriver om Finlands inbördeskrig till något av ett språkkrig, har blivit attackerad, även i denna tidning. Relativt lite av boken har blivit citerat i pressen, men författarens bild av historien har sablats ner som okunnig och dum. Frågan är huruvida detta har varit till bokens gagn eller förfång. Det är ju nämligen så att om en recension är tillräckligt upprörd så ökar försäljningen, och går det så väl att någon är beredd att ställa till skandal så ökar försäljningen än mer.

Här är det också intressant att observera (om än inte jämföra) hur Jean-Marie Le Pens självbiografi Fils de la nation, som ingen förläggare först ville ge ut, har blivit en bästsäljare i Frankrike. Huruvida detta är trots eller tack vare Le Pens tendens att skriva om Frankrikes moderna historia får stå osagt. Boken var givetvis skandalös redan innan den skrevs, och med en skribent som denne behöver inte förlagets marknadsföringsansvarige göra stort mycket mera än att lära sig att säga "Inga kommentarer" med tillräcklig emfas.

I och för sig finns ju här rätt lite nytt. Oscar Wilde konstaterade att det enda som var värre än att bli talad om var att inte bli omtalad. På ett liknande sätt såg den legendariske Phineas T. Barnum, senast smörigt tolkad i filmen The Greatest Showman, till att om ingen annan ställde till skandal kring hans utställningar så gjorde han det på egen hand – till exempel genom att skriva anonyma insändare där han anklagade sig själv för lögner, fiffel och båg.

Det är således rätt intressant att observera hur vår postfaktuella tid behandlar böcker och skandalerna kring dem. I en tid där det blivit allt svårare att veta var gränsen går mellan fakta och propaganda, där såväl medier som historia görs till tillhyggen, ska vi inte förvåna oss över att förlag och författare drar nytta av det hela. Vi kan således redan nu börja göra oss beredda på president Trumps presidentiella självbiografi. Jag vågar utlova läckor, skandalösa attacker och extremt upprörda mothugg, och en förläggare som trots att hen betalat en rekordsumma för boken skrattar hysteriskt när vi alla ställer oss i kö ...

Huruvida Sipilä klarar av något liknande får historien utvisa.

Alf Rehn professor

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning