Var tredje tycker att det är okej att lugga eller knipa sitt barn

Bild: Mostphotos.com

80 procent av befolkningen fördömer kroppslig aga av barn, men ändå tycker ungefär var tredje att det ör okej att lugga eller knipa till.

Det här skriver Yle. Siffrorna baserar sig på en undersökning som Centralförbundet för barnskydd låtit göra. Professorn i straff- och processrätt Matti Tolvanen säger i en intervju med Yle att det årligen görs tiotals undersökningar där barn agats. Enligt professorn har fall av aga dömts som till exempel lindrig misshandel.

Att aga ett barn förbjöds i Finland i början av 1980-talet.

Vanliga bestraffningsmetoder är att man skriker åt barnet eller lägger det på en time-out. Centralförbundet för barnskydd påminner om att det inte är bra att lämna ett upprört barn ensamt, och att upprepade gånger skrika i en negativ ton kan klassas som psykisk misshandel.

1 000 personer deltog i undersökningen som utfördes av Centralförbundet för barnskydd.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning