Var tredje har förhandsröstat

Kommunerna har satsat på bland annat uteröstning för att göra förhandsröstningen smidig och coronasäker. Bild: Mikael Piippo/SPT

Klart fler har förhandsröstat i kommunalvalet i år jämfört med valet år 2017.

Förhandsröstningen i kommunalvalet avslutades på tisdagen. Enligt preliminära uppgifter röstade 1 470 100 väljare på förhand, vilket motsvarar 33 procent av de röstberättigade, meddelar Justitieministeriet.

I det förra kommunalvalet år 2017 röstade drygt 26 procent på förhand.

Förhandsröstningen har varit ivrigast i små kommuner med färre än 5 000 invånare och i de största städerna, meddelar Kommunförbundet.

Förhandsröstningsprocenten är högst i Lestijärvi (58 procent), Utsjoki (53,5 procent), Savukoski (53 procent), Grankulla (50,5 procent) och Kaskö (49,4 procent).

Enligt Kommunförbundets forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom har den långa förhandsröstningen och de mångsidiga röstningsplatserna ökat intresset för kommunalvalet i år.

Letala (22,2 procent), Malax (22,1 procent), Nykarleby (21,6 procent), Pedersöre (18,8 procent) och Korsnäs (14,3 procent) är de kommuner som haft lägst förhandsröstningsaktivitet.

"Förhandsröstningen avspeglar inte det slutliga resultatet i alla kommuner. I svenskspråkiga kommuner som till exempel Korsnäs och Pedersöre röstar väljarna traditionellt först på valdagen och röstningsprocenten är ofta bland de högsta i landet", säger Pekola-Sjöblom i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning