Var tredje EU-kandidat sitter i kommunfullmäktige: "Det behövs kommunalt kunnande också i Europaparlamentet"

Bild: SPT

Bland EU-kandidaterna finns 15 riksdagsledamöter, 10 Europaparlamentariker och 92 kommunalpolitiker – och hela 11,5 procent har svenska som modersmål. Det framgår av Kommunförbundets sammanställning.

Kommunförbundet har analyserat vilka som ställer upp i EU-valet. Enligt förbundet lockas många kommunalpolitiker till att ställa upp i valet. I ett pressmeddelande skriver man att kommunalt kunnande behövs inom EU, eftersom många beslut som fattas i parlamentet påverkar kommunernas uppgifter och beslut.

163 av EU-valskandidaterna är män och 106 är kvinnor. Medelåldern är 45 år och hela 11,5 procent har svenska som modersmål. I Kommunförbundets sammanställning framgår att 34 procent av kandidaterna är aktiva inom kommunalpolitiken och 30 procent ställde upp i riksdagsvalet.

– I Finland är det möjligt att inneha förtroendeuppdrag på flera nivåer samtidigt: till exempel som riksdagsledamot, Europaparlamentariker och i kommunfullmäktige. Det är unikt ur ett nordiskt perspektiv, säger Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef vid Kommunförbundet i pressmeddelandet.

Från och med i morgon, onsdag, kan man förhandsrösta i EU-valet och röstningen avslutas den 21 maj. Förhandsröstning ordnas bland annat på kommun- och stadshus, bibliotek, köpcenter och postkontor.