"Vår tids Einstein"

Stephen Hawking besökte KTH i Stockholm 2015 i samband med konferensen Hawking Radiation Conference. Hawking höll då en uppmärksammad föreläsning om svarta hål. Bild: Janerik Henriksson/TT

Stephen Hawking blev känd som en av de mest briljanta av alla fysiker. "Vår tids Einstein" utvecklade teorin om Big Bang och ansåg att vetenskapen gjort gud onödig.

Vid 21 års ålder diagnosticerades han med den ovanliga nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS). Plötsligt såg allting mycket mörkt ut – han gavs bara några få år att leva. Men han övervann sjukdomen, levde vidare i över fem decennier och blev en av de mest inflytelserika fysikerna i världen.

I synnerhet efter publiceringen av bästsäljaren A Brief History of Time (Kosmos – en kort historik) 1988 har Hawking beskrivits som vår tids Einstein, ett geni som var med om att utveckla teorin om att universum uppstod vid en enda explosion, Big Bang.

Han blev så känd att han poppade upp i både storfilmer och The Simpsons.

Andra universum

Han bidrog också till kunskaperna om de svarta hålen i universum. Svarta hål slukar det mesta i sin närhet och länge trodde man att inte ens ljuset kan ta sig ut. Men Hawking upptäckte att hålen långsamt läcker strålning. På senare tid kastade han dessutom fram tanken att information om objekt som dragits in i hålen på något sätt lagras, och kanske kan transporteras till andra universum.

Ingen Gud

De senaste åren varnade han för farorna med den teknologi som sammanfattas i begreppet artificiell intelligens, AI. Innan vi märkt vad som händer kan vi hamna i en situation där teknologin får en egen vilja och, genom sin tankeförmåga, tar över jorden från människorna, menade Hawking.

I sin första bok uttalade han tanken att det möjligen kunde finnas någon form av skapare. Men i en senare bok, The Grand Design, tog han avstånd från alla sådana idéer. "Man kan inte bevisa att Gud inte existerar, men vetenskapen gör Gud onödig", sade han. Big Bang är det oundvikliga resultatet av fysikens lagar, inget mer.

"Eftersom gravitationen existerar, kan universum skapa sig själv från ingenting, och kommer att göra det. Automatiskt skapande är orsaken till att det finns något, snarare än ingenting, till att universum existerar, att vi existerar".

Profil

Stephen Hawking

Stephen Hawking föddes 8 januari 1942 (exakt 300 år efter den italienska vetenskapsmannen Galileo Galileis död) i Oxford, England.

Han började forska inom kosmologi i Cambridge 1962, strax innan han diagnosticerades med als. Han blev professor i matematik vid universitetet 1979.

Han arbetade med de grundläggande lagarna som råder i universum. Han visade att tid och rum hade en början i Big Bang, explosionen då universum föddes.

Han skrev flera böcker för en bredare publik, bland andra A Brief History of Time (Kosmos – en kort historik), The Grand Design (Den stora planen) och My Brief History (Min historia).

Han porträtterades i filmen The Theory of Everything från 2014.

Källa: hawking.org

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46