Var ska man föra kampanj? Myndighetsbeslut stoppar vissa valtorg trots låg risk

Valaffischer i Kyrkslätt den 2 januari. I Nyland kan man ordna kampanjträffar utomhus, i Egentliga Finland och Östra Finland är restriktionerna strängare. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Valtält och valtillställningar utomhus där man kan hålla avstånd innebär låg smittrisk, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Men på vissa håll i landet sitter partierna ändå i kläm mellan den bedömningen och myndighetsbeslut.

Partierna svarar alla samma sak: Valkampanjerna följer de lokala myndigheternas coronarestriktioner, punkt.

Något annat är omöjligt att säga. Ändå finns det ett dilemma då bedömningen från Institutet för hälsa och välfärd THL samtidigt bedömer att valtillställningar utomhus innebär låg smittrisk, i institutets uppdaterade lista över risknivåer.

I Egentliga Finland och Östra Finland är det nämligen trots det stopp för valtorg och valtillställningar av alla slag, också utomhus, fram till mitten av januari.

– Där kan man inte bjuda folk till torget genom att utannonsera "välkommen hit för att träffa den och den", men man får nog göra spontan kampanj, det vill säga stå ute och dela ut broschyrer, preciserar Elina Laavi, Samlingspartiets kampanjkoordinator.

Spontan kampanj räknas inte som en arrangerad tillställning.

I Nyland är inomhustillställningar inte möjliga, men partierna kan ordna kampanjträffar utomhus.

Laavi säger att en sak som försvårar arbetet för kandidaterna är om det kommer budskap från flera olika håll om restriktioner.

– Många har upplevt det besvärligt om det kommer budskap dels från kommunerna, dels från sjukvårdsdistrikten och regionförvaltningsverken.

"Vi kan inte annat"

Att kampanjerna råkat i kläm hörs då partierna säger sig hålla med THL om att det inte är någon hög risk i att föra kampanj utomhus med säkerhetsavstånd eller munskydd, men att ge råd åt myndigheter om coronarestriktioner är också en faux pas som man formulerar sig runt.

Centerns valkoordinator Juha Iso-Aho säger att valtält utomhus är väl luftkonditionerade platser, men att de restriktioner som gäller måste följas.

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff säger att lokala myndighetsbeslut är det som gäller. Men han skulle gärna se att man från myndighetshåll kunde konstatera att det är möjligt att ha tillställningar utomhus om man håller avstånd till varandra.

– Tillställningar är till sin natur väldigt olika, och valtillställningar utomhus är inte några massevenemang, säger Guseff.

SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm säger att det borde föras en diskussion om demokratiska val och offentliga utrymmen, och huruvida valkampanj är jämförbart med andra tillställningar.

– Men det är lokala myndigheter som fattar de beslut som vi följer, vi kan inte annat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning