Vår och sol men ingen balkong på Ode

Odes balkong, som syns ovanför ingången, kan fortfarande inte användas. Bild: Pressbild

Sol och vårvärme utlovas men centrumbiblioteket Ode balkongterrass förblir stängd. Orsaken är en springa i nedre delen av räcket.

Möblemanget har varit på plats en tid och den ursprungliga planen var att inviga balkongen direkt efter valborg. Men nu tvingas allmänheten vänta en stund till. Det här skriver Helsingin Sanomat.

Det var på valborgsmässoafton som man upptäckte den breda springan.

– Springan är i nuläget 16 centimeter och enligt förordningen får den inte vara mera än fem centimeter, säger biblioteksdirektören Anna-Maria Soininvaara, till HS.

Springan är en säkerhetsrisk.

– Först måste räcket avlägsnas, sedan måste man bygga nedre delen på nytt och till slut lägga det på plats på nytt. Det är inte alldeles enkelt och för tillfället söker vi efter någon som kan utföra detta.

– Det här var en chock för oss. Vi var helt inställda på att inviga balkongen den andra maj.

Enligt Soininvaara torde det nya räcket vara på plats i slutet av maj.

Läs också:

Tomt i hyllorna på Ode – utom på svenska

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning