Var kan man få 5G?

En 5G-station kan inte kopplas till en fiberkabel var som helst som man kopplar hushåll till en vattenledning.

Statens strategi för bredband 2025 är på remiss fram till den 25 juni. Förslaget har tyngdpunkten på det så kallade 5G. Men var kan man få 5G? I praktiken är det enbart invid fibernätet och räckvidden är bara några hundra meter. Så pratet om 10 gigabit per sekund gäller enbart dessa områden. Allt annat (som reklamen säkert kommer att kalla 5G) är gammaldags 4G (LTE).

Dessutom kan en 5G-station inte kopplas till en fiberkabel var som helst som man kopplar hushåll till en vattenledning. Man kan bara koppla in en basstation vid en kopplingspunkt och de kan ha ett avstånd på tiotals kilometer. Att upprätta en ny kopplingspunkt på en fiberkabel kan kosta tiotusentals euro. Så det hjälper inte att fiberkabeln går invid trappan.

Det här säger inte strategiförslaget rent ut även om man kan läsa det mellan raderna (om man är expert). Kort sagt kommer 5G enbart att finnas vid kopplingspunkter för fiberkabel och kan användas där av ett litet antal företag och hushåll. Detta gäller inte bara glesbygden utan också storstädernas närområden.

Strategins ensidiga inriktning på 5G är helt felaktig. Det som verkligen behövs är en aktiv utbyggnad av fibernätet för utan det blir det heller inget 5G. Fantasierna i strategin förblir enbart fantasier och drömmar.

Nisse Husberg teknologie doktor (datateknik), Hindersby

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00