VAR i fokus när Manchester City slog West Ham

Det blev en hel del väntande på VAR när Manchester City gästade West Ham i öppningsmatchen i Premier League. Bild: Ian Kington / AFP / Lehtikuva

VAR har presenterat sig i Premier League. Inte mindre än vid tre tillfällen hamnade videotekniken i fokus när Manchester City vann med 5–0 borta mot West Ham.– Det enda jag oroar mig över är om VAR gör ett misstag, säger Citys tränare Pep Guardiola.

Vi har bland annat sett det i fotbolls-VM, Serie A, La Liga, Bundesliga och Ligue 1.

Nu har VAR även gjort sitt inträde i Premier League.

Det dröjde dock till den 54:e minuten i säsongens andra match innan videogranskningssystemet gjorde sig påmint.

Gabriel Jesus och Raheem Sterling hade redan gett Manchester City ledningen med 1–0 och 2–0 borta mot West Ham när VAR trädde in i handlingarna.

"Mentalt stark"

Med blotta ögat var det nästintill omöjligt att avgöra om Sterling var offside innan han spelade fram till Jesus 3–0-mål – men målet dömdes bort efter VAR-granskning.

– Du måste vara mentalt stark när VAR inte är på vår sida. Vid 3–0 tänker du att matchen nästan är över, men vid 2–0 är det en helt annan historia, säger Pep Guardiola.

Sterling tog dock revansch på videosystemet – detta när han i den 75:e minuten fick sitt 3–0-mål godkänt efter en ny tajt offside-situation som granskades i detalj.

Slut på VAR-kaoset där? Icke.

Sergio Agüero fick chansen att utöka ledningen från straffpunkten – men målvakten Lukasz Fabianski räddade. Straffen gick dock om då VAR visade att flera West Ham-försvarare var för tidigt in i straffområdet, innan straffen var slagen. Dessutom hade Fabianski lämnat sin mållinje för tidigt.

På andra försöket gjorde Agüero inget misstag och tryckte in 4–0.

– Regler är regler. Men jag skulle bli upprörd om något som var rätt blev bortdömt. Då blir det inte bra, säger Guardiola om VAR.

– Det enda jag oroar mig för är om VAR gör ett misstag. Det har hänt ganska ofta tidigare, och då är det bättre om domaren tar ett beslut.

Perfekt start?

Manchester City vann till slut med 5–0 efter att Raheem Sterling fullbordat sitt hattrick på tilläggstid.

– En perfekt start? Resultatmässigt, ja. Prestationsmässigt, nej. I första halvlek var vi slarviga med våra passningar, säger Guardiola.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning