Var går gränsen för ond och god nationalism?

Ingen tror väl att Finland kunde ha blivit självständigt utan nationalism?

Tommy Westerlund minns 1990-talets blodiga, nationalistiska krig i det forna Jugoslavien och kommer till slutsatsen att "de extrema nationalistgrupper som verkar i snart sagt alla EU-länder i dag" borde "en gång för alla förbjudas" (HBL, ledarkrönika 26.11).

För Westerlund är nationalism roten till det onda som hände på Balkan. Jag undrar hur han står ut med vad som pågår i hans eget land, Finland, just nu. Här firar vi ju 100 år av självständighet i en veritabel yra av nationalistisk glöd. Ingen tror väl att Finland kunde ha blivit självständigt utan nationalism? Utan nationalister som Snellman, Lönnrot, Topelius, Cygnaeus med flera? För att ta ett exempel lite närmare oss vanliga människor: om det inte var nationalism som fick massor av finländare att förfinska – frivilligt – sina namn, så vet jag inte vad det var.

Men om vi minns det hemska som hände på Balkan, som Westerlund vill, måste vi då inte tänka att också vår självständighet är en följd av något ont? Borde de "extrema nationalistgrupper" som verkade i storfurstendömet Finland för mer än 100 år sedan ha förbjudits? Inte väl?

Dessvärre skriver Westerlund om nationalism som om den vore något entydigt, något som kan förbjudas utan problem, "en gång för alla", och allt blir bra. Men det verkar finnas "god" nationalism – som den som ledde till Finlands självständighet – och "dålig" nationalism – som den som ledde till hemska blodbad på Balkan. Var går gränsen? Om serbisk nationalism inte är okej gäller då samma bedömning för skotsk nationalism? Och vad skall vi tänka om Jugoslavien som bröt samman och blev sju separata länder (Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Slovenien och Kosovo)? Borde dessa egentligen ge upp sin onda nationalism och återförenas i ett enda land?

Sakari Aaltonen Helsingfors Svar

Det jag naturligtvis avser, och skriver, är extrem nationalism som tar till hat och våld mot andra etniska grupper. Den kan aldrig anses god. Det är inget fel i att Jugoslaviens fall ledde till sju olika stater, det är det sätt det skedde på som jag reagerar på. Det förekom rena massakrer på vissa håll. Något sådant tycker jag aldrig kan försvaras.

Tommy Westerlund ledarskribent, HBL

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning